Ahad, 17 April 2011

5 FAKTA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG LAMBORGHINI!

http://www.cartype.com/pics/2902/small/lamborghini_frame.jpg

kalau sebut Lamborghini,mesti ramai yang tahu,dan buat peminat automobil,mesti mempunyai keinginan untuk memiliki salah satu model Lamborghini kan?ni antara model-model Lamborghini.. Gallardo, Countach, Diablo(bukan nama game ok),dan Murcielago..

http://img2.netcarshow.com/Lamborghini-Gallardo_Nera_2007_1024x768_wallpaper_01.jpg

http://www.justinssite.com/images/1982%20Lamborghini%20Countach%20navy%20fsv=KRM.jpg

http://www.autos4world.com/wp-content/uploads/2011/01/Lamborghini-Diablo-3.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_T0wCg_POVxA/TLXWi1bFYHI/AAAAAAAAADc/kRqypaKT3hQ/s1600/Lamborghini%2BMurcielago%2B3.jpg

dan ini 5 fakta tentang Lamborghini:)

FAKTA 1.

tahukah anda,Lamborghini terpantas dengan kelajuan mencecah 370km/j adalah model Murcielago R-GT versi Le Mans.model jalanraya terpantas daripada Lamborghini,kelajuan mencecah 340km/j ialah Murcielago LP640 dan kedua-dua model ini mempunyai enjin V12, melebihi 6000 cc!

FAKTA 2.

tahukah anda,syarikat Lamborgini sepatutnya menjadi sebuah syarikat persendirian,tetapi ia bankrup pada tahun 1978,dan dijual kepada Chrysler.Tahun 1998 menyaksikan Lamborghini mula menjadi hak milik sebuah syarikat Jerman,Audi AG.mesti korang kenal kan syarikat ni?:)

FAKTA 3.

tahukah anda bahawa kesemua model Lamborghini dikeluarkan dengan enjin V12?tiada satu pun model dari keluaran ini yang mempunyai enjin kurang daripada enjin V8.nak cukup laju kan..

FAKTA 4.

Lamborghini yang pertama dikeluarkan adalah pada tahun 1963(aku tak wujud lagi!) dengan kelajuan mencecah 280km/j.model pertama yang mencecah kelajuan lebih daripada 300km/j dikeluarkan pada tahun 1974.berapa lama yang mereka ambil untuk hasilkan sesuatu yang lebih baik?tak putus asa kan:)

FAKTA 5.

tahukah anda,Countach,Diablo dan Murcielago,kesemuanya mempunyai scissor door,alaaa yang macam ni..Gallardo takde..

Green Lamborghini Murcielago

tapi disebabkan Countach ngan Diablo dah tak dikeluarkan,tinggallah Murcielago sorang-sorang..

so,ini sebagai pengetahuan saje,tak masuk exam pun..hehe:) tapi kalau dapat satu..haish~~
terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

4 ulasan:

  1. Lana memg jth cinta sgt dgn jnama Lamborghini ney! tgk logo die pun da jth hti, cool! tpi..duit xde nk beli~~

    BalasPadam
  2. 370km/j?kat mana la nak bawak kat Malaysia ni..kalau eccident mesti terus maut la..

    BalasPadam
  3. suka baca entry nih...sape boleh beli memang terbaiklah..hehehee

    jom baca
    Mark Zuckerberg & Kekasih

    im new follower of u

    BalasPadam
  4. perghhh dapat satu ni,kan best?ehehee tapi bawa kat kl,kena redah jem gak ni..heheee follow sni

    BalasPadam

terima kasih sudi komen..anda memang terbaik!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...