Khamis, 28 Mei 2009

HAPPY HOLIDAY!!

Cuti dah nak start,so..gunekan mase nie utk rapatkan hubungan kite ngan family..mesti best kalau dpat gi jjalan ngan family kan..eee..tapi wat student,jgn lupa study gak..hehehe...keje sk jgn lupe wat,nnt naik sk,ppgi ckgu dah mngamuk..cuit nie aku ingat nk gi trengganu,emm..ok x.. or.. emm..memane je laa..aku ikut je mane mak ayah aku nk bwak kitorang,nk ajak atuk skali follow..
msti lg gmpak..huhuhu...ape pun!HAPPY HOLIDAY!!

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

AYAT DI LEMBARAN BIRU ITU..




terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Khamis, 21 Mei 2009

KASIH SAUDARA



terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Isnin, 11 Mei 2009

LANGKAH BERMULA KEMBALI..

assalamualaikum..
so,ari nie student matrik dah daftar,f6 pun same..ini aku tulis khas wat sume kengkawan aku.. tak kira laa yg sejak tadika ke(ain jaafar je..hehe),sek rendah ke,sek men agama pahang ke,even plkn semarak,pekan..korang sume tetap kwn aku walaupun kita hanya bertemu seketika cuma..
apatah lagi kwn yg dah lama bersama aku..KORANG SUME KWN AKU!!so,as a friend,aku harap sangat kita sume berjaya dalam setiap apa yg kita ceburi..aku suke sangat bila berkawan..lg2 kawan ngan korang..sesape je laa yg pernah mengenali aku yg x seberape nie..hehe..rase bangga lak dapat kwn cam korang..MySpaceini ingatan untuk diri aku dan untuk sume..lepas nie,kita akan kembali bergelar student setelah sekian lama kita menghabiskan masa dgn bende yg berfaedah n bende yg x berfaedah(hihihi..aku laa tue),so,kita kene tumpukan dengan apa yg kita lalui..ish,aku nie dah laa susah skit..xpe!KITA KENA BERUSAHA!YAKIN BOLEH!!MySpace

SO,NIE WISH UTK SUME KENGKAWAN....
utk satu2nye kwan aku sejak tadika,sk rendah, n smkap..
AIN JAAFAR..aku x sangka kita akan jd best friend sampai skrang..aku harap kita akan still mcam nie..hehehe..aku hargai usaha kau pujuk aku minum susu mase kat tadika dulu..skarang aku dah bleh telan dah mende tue.. THANKS sesangat..hehehe..

my best friend!!
utk kwn mase sek rendah(sk selancar 2)..woo..mase nie mmg kanak2 riang laa..MySpacebest gile.. byak tol kenangan mase nie..terlalu byak untuk diimbau kembali..apapun utk sume kengkwn, TRIMA KASIH utk sume kenangan tue..sori laa kalo aku ada wat salah selaku pengawas yg same ye je prangai ngan korang..hakhakhak...

utk kwn mase sk men agama pahang,byak tol dugaan dan cabaran kita lalui bersama dan sokongan dari korang aku dahului dan akhiri dgn ucapan SYUKRAN JAZILAN..semua aktiviti yg memerah otak tue mmg best bila pikir balik..rase nk wat cmni,kan..MySpacelagi2 mase stay up kat bilik prep mase cuti..MySpace
bapok best nye..
puteri 5 al-khawarizmi

ge-nine in memory..

lagi satu,khas utk sume anak buah aku(librarian ibnu battuta)..akak sronok sgt dapat ank buah mcm korang..MySpacehepi memanjang..keje2 mengemas semula buku2 yg belambak tue mmg mmenatkan(3 malam),MySpacetapi akak rase mase tue laa akak dpat knal korang dgn lbih rapat..klaka gak korang nie..llagi mase kita dpat keje yg kene wat segera.lg laa klaka korang mase tue, time kritikal pun leh wat lawak lg..haii..ntah bila laa dpat jmpe balik..oh ye!utk boss aku, ismail mohamad..hehehe..sori la ye boss kalo aku ada tak dngo ckap ko,bkan pe..kkdang tue ada gak mende yg ngarut ko wat,hehe..tapi aku rase aku dah wat yg terbaik as your asisstant.. kalo ko rase x puas ati,sori la ye..(tue laa,sape sruh lantik aku lg)hehe..apapun TIMA KACIH laa atas kepercayaan korang pada aku utk pegang jawatan tue..

librarian Ibnu Battuta '09

utk kwan aku mase kat
plkn semarak,pekan..walapun perkenalan kita hanya seketika,tp aku mmg sronok sgat dpat knal,bkerjasama,n lalui keseronokan kat plkn bersama korang.. utk bdk2 dorm aku,korang mmg sempoi..utk bdk2 aku,salmi,farah,maryam,syuki,wan szien,krishna.kim, n kai yin..woo..korang mmg best!

wirawati dorm 7

utk kwn klas cb,teruskan berjugel,geng(terutama jaguh jugel, khairy..hehehe),kwn klas intergrasi,dikir brat tue mmg layaann abis..(hakim,acap,n naim)..

team dikir barat..

kwn klas kenegaraan..sesame laa kita hayati negara kita nie ye..n last,klas khidmat komuniti.. kerja ngan korang mmg wat aku bersemangat nak berkhidmat utk ngara..hehehe..

n last..rase x lngkap rasenye kalo aku x ucapkan jutaan
THANK YOU,TRIMA KASIH,N SYUKRAN(yg len x reti eja ngan btol..hehehe)kepada.......semua guru2,cikgu2,ustaz ustazah.. maafkan laa kalo saya ada wat mende yg salah..utk c.ariffin,c.radzi,c.baharom,c.dies,t.radhiah, (sume ckgu sk rndah)..saya msih ingat ckgu,n akan ingat cikgu smpai bbila..wat ckgu2 kat sk men agama pahang,guru klas kmahiran Al-Quran(u.jalal)saya hargai sume psanan,leteran, nasihat..dan sume nye..

APAPUN UNTUK SEMUA..hidup nie x selalunye indah,so,kita kena hadapi nya dengan menggunakan hati n akal fikiran..anyway,thanks for everything...aku akan sntiasa ingat semua insan disamping aku,yg dekat mahupun yg jauh...kenangan bersama akan sentiasa wat aku tenang..MySpace
MySpace

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Ahad, 10 Mei 2009

TEMUDUGA SEBAGAI CALON JENAZAH


TEMUDUGA SEBAGAI CALON JENAZAH.

SEMUA DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN

KEKOSONGAN JAWATAN:
A. Ahli Syurga Dari Awal.
B.. Ahli Neraka Dari Awal.
C. Ahli Neraka Sementara, Kemudian Akan Di lantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:
Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA:
Di dalam kubur (alam barzakh).
KELAYAKAN:
Anda tidak perlu bawa siji-sijil, termasuk sijil saham termasuk saham Internet.
Anda tidak perlu bawa pingat, Mercedes mata belalang atau kad kredit.
Anda tidak perlu bawa wang atau harta serta emas yang anda kumpul.
Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.Sila bawa dokumen asal iaitu : Iman dan Amal serta sedekah jariah sebagai sokongan.

PANEL/PENEMUDUGA:
Munkar dan Nakir.

SOALAN BOCOR:

1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON:
Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu.
Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI:
Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hambal yang bermaksud begini:Sabda Rasulullah S.A.W:"Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara (terompah kasut) orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan di sebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekah jariah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung dua kakinya.

Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya: dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal-kebajikan : di bahagianku tidak ada jalan masuk.

Maka malaikat berkata kepadanya : Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) memperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu : Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu : Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang. Maka berkata malaikat : Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat (boleh saja solat) tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki -laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu: Laki-laki itu ialah Nabi Muhammad S.A.W dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad saw itu ialah pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah Subhanahu Wata'ala.

Maka malaikat berkata kepada mayat itu : Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula diakhirat insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka dikata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu. Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya".


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

KEBOSANAN YANG MELAMPAUI BATASAN..

assalamualaikum..
MySpace
huwwaaaa....bosannyee..
aku xtau nk wat pe skang..
rase nk wat cmni je sbnrnye..
MySpace
tapi..xyah laa..
atau..
MySpace
nak wat cmni kang..
MySpace
ish!mmbhyekan ksihatan..jgn!
td,aku jd cmni..
MySpace
dan cmni..
MySpace
dan adik aku jd cmni..
hehehe..
MySpace
tp,xde laa truk sgt..
aku msih akak yg baik..
hehehe..
MySpace
tp,diorang just..
MySpace
ish,terharu aku dpat adik2 yg baik cmni..
MySpace
x lame lg aku akan smbung study..
MySpace
tp aku kne bertekad!
tukar mindset utk study smart!
yeah!!
skrang rase nk..
MySpace
and..
MySpace
tp stelah aku pikirkan..
MySpace
dan hayati..
MySpace
akhirnya aku kmbali tenang..
MySpace
knape aku nie??ntah aar..
sje jee..
k,salam..
tinggalkan laa aku bersendirian..
MySpace


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Sabtu, 9 Mei 2009

SELAMAT HARI IBU..THANKS MOM!!

assalamualaikum...
wooo..hari ibu!!hehehe..memula nak wat wish dulu laa..utk mak,SELAMAT HARI IBU!! wawa mintak maap bebanyak kalo ada wat salah..ish,macam hari raya lak.alaa,takkan nk tunggu ari raye bru nk mintak maap kan..hehe..ingat aku nie baik sangat ke..kekadang tue ada laa gak wat mak aku mrah..bukan pe,kalo sehari x dngr mak aku membebel,mmg x sah..lagipun aku rase kkurangan jee..tp,takde laa smpai tiap2 ari aku wat dia mrah..tue dah bleh msuk kategori ANAK DERHAKA tue..na'uzubillah..ok,sebenarnye aku pn x pasti sejarah hari ibu nie..tapi yg pastinya daripada penyelidikan aku dalam web,hari ibu nie diusulkan oleh Julia Ward Howe pada tahun 1872 yg ditujukan utk kedamaian...kalo kat indonesia,hari ibu pada 22 disember..tp bg aku hari ibu adalah setiap hari..nk tau lebih lanjut ttg hari ibu boleh view http://www.mothersdaycentral.com/about-mothersday/history/..
Ok laa..skang aku ada 1 cite nie..aku dgar dari cikgu aku..1st time dngar mmg leleh aa..biar aku cite ek,hayati tau..baru feeling..hehe..

Tersebutlah kisah seorang budak lelaki yg sangat patuh kepada ibunya.ayahnya telah lama meninggal dunia.dia tinggal dengan ibu bersama seorang adiknya..nama budak lelaki itu adalah Amin(bukan nama sebenar..).Amin amat disenangi ibunya kerana dia anak yg baik dan mendengar kata.apabila Amin berumur 12 tahun,dia masih seperti dulu..ibunya amat bangga dengannya..suatu hari,Amin menemui ibunya yg sedang memasak di dapur..

"ibu,ini ada surat utk ibu.."kata Amin
"meh sini..trima kasih,Amin"ibu mengambil surat itu dan Amin terus barlalu pergi..
ibu membuka surat itu dan membacanya...

...........................................................................................................................................

Kos menjaga adik:RM 50
Kos menyiram pokok:RM 15
Kos belajar:RM 25
Kos basuh pinggan:RM 20
Kos kemas rumah:RM 17
JUMLAH:RM 127
(AMIN)
............................................................................................................................................


Ibu Amin terdiam dan dia tersenyum nipis.dia mengambil pen dan menulis di belakang kertas tersebut dan masuk ke bikiknya..

Keesokan paginya,Amin bangun dari tidur dan ternampak sampul surat di atas meja belajarnya,dia gembira kerana dia tahu ibunya telah membayar apa yg dipintanya..dia segera membuka sampul tersebut..tetapi tiada wang,hanya sehelai kertas yg diberikan kepada ibunya semalam..di belakang kertas tersebut tertulis.............

...............................................................................................................................................

Kos mengandungkanmu 9 bulan:PERCUMA
Kos melahirkanmu:PERCUMA
Kos menjagamu sehingga lewat malam:PERCUMA
Kos air mata yg tumpah keranamu:PERCUMA
Kos kerisauan memikirkanmu:PERCUMA
Kos mendidikmu:PERCUMA
jumlah:TIADA HARGANYA KERANA IBU SAYANGKAN MU..
(IBU)

............................................................................................................................................

Amin terkedu..tanpa disedari iar matanya mengalir laju..baru dia ingin mengesatnya,ibu pantas menyapu air mata Amin.Amin memandang ibu lantas memeluk ibunya..
"ibu,maafkan Amin,bu..Amin..Amin..Amin Sayang Ibu!!"

Ibu tersenyum..Amin mengambil pen dan menulis di bahagian yg dia nyatakan kos yg dipinta, TELAH DIBAYAR..

So,itu adalah antara bukti kasih sayang ibu yg tiada tolak bandingnya..jadi....kepada semua ibu.. i would like to say..HAPPY MOTHER'S DAY!!



terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Jumaat, 8 Mei 2009

LELAKI HANDSOME VS LELAKI TAK HANDSOME..

assalamualaikum..
ari nie aku terjumpa satu karya nie and aku rase ia menarik..hehe..terlebih dahulu MySpaceaku nk mntak maap laa kat sume lelaki,ini hanya la sekadar karya untuk menenangkan hati,kalo yg jadi x tenang hati dia bce karya nie,aku mintak maap sesangat,yee..pas nie jgn cari aku lak,abis aku..MySpacexpe laa..jom bce karya nie dulu,then kite wat kesimpulan apa yg nk dibuktikan sebenarnya..

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap: woow, cool giler…
Kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus…

Kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody’s perfect
Kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
Perempuan akan cakap: memang…. muka pun macam pecah rumah!
Kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
Perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
Kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia…

Kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata: sepadan sangat…
Kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

Kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
Kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata:…(terdiam, tapi telunjuknya meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)…
Kalau lelaki handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap: perasaannya halus…penuh kasih sayang
Kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi…

Kalau lelaki handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap: matching… hebat luar dalam
Kalau lelaki tak handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?…

Kalau lelaki handsome tak mau bergambar
Perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
Kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
Perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?…

Kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
Kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu….

Kalau lelaki handsome bersedih hati
Perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
Kalau lelaki tak handsome bersedih hati
Perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?
So..dah dpat dah pe yg nk ditunjukkan sebenarnya?hehe..sebenarnya karya nie bkan nk mengata lelaki,tapi nk mengata sikap perempuan zaman sekarang yg rata2nya hanya menilai lelaki dari segi luaran tanpa menyelami hati budi sebenar lelaki tersebut.jgan laa cmtue..terasee diaorang..MySpaceapapun wat kaum Hawa, kita kena tau yg rupa paras pasangan hidup tak menjanjikan kebahagiaan bagi kita,tetapi hati budi dan pegangan hidup itu yg amat penting..lagipun kita kena tahu bahawa setiap apa yg ALLAH ciptakan itu cantik,cuma pandangan manusia itu saja yg menilainya..wat lelaki, DON'T WORRY! YOU ALWAYS HANDSOME,GUYS!!BELIEVE IT!!MySpace
MySpace


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...