Ahad, 28 Mac 2010

~ATtentIOn plEasE!!!~

aku rasa cam nak marah orang hari nie..aku tau la aku dah wat ko sedih,tapi masalahnyer ko x sedar ke pe ko da wat kat aku selama ni ha??!!aku sabar je tau x...dah berapa banyak air mata mahal aku nie kuar sebab ko..ea la kan,ko cakap,ko wat sume tu ada sebabnyer..peduli apa aku ngan sebab ko tue!!yang penting sekarang nie antara aku ngan ko..jangan nak libatkan orang lain ok!

ko nak marah aku sebab aku dah tak leh nak terima ko lagi kan??nak marah,marah ah!ko call aku,ko cakap pe yang ko nak cakap..aku paling tak suka bila aku wat sesuatu,ada orang lain yang wat aku rasa serba salah ngan tindakan aku..ok,fine!mungkin ko akan cakap "wawa,awk akan menyesal ngan apa yag awk da wat sekarang.." hadoii aii!!!! xleh blah la aku ngan sume nie...ikot ko la nk cakap aku bukan macam yang ko kenal dulu ke,aku dah berubah ke,pe ke..mulut ko,aku tak leh nak jage...dulu mungkin boleh,tapi tak sekarang...

thanks untuk semua yang berlaku selama nie..memang susah aku nak lupakan ko,sebab aku tau aku takkan lupakan ko..it's up to u kalo ko nak lupakan aku..who care?? cuma satu yang aku nak ko ingat...fikir balik tentang apa yang ko dah wat sebelum nie..mungkin aku akan rasa satu kehilangan yang besar(untuk pengetahuan ko,walaupun ko tak pernah mengakuinya),tapi kau wat sume nie untuk aku dan jugak untuk ko..and..aku ingat satu perkataan ko kat aku..TUKANG BELIT!! hahaha...k,fine!aku memang tukang belit...aku rasa aku dah bagitau sume yang aku rasa kat ko,tak tau la orang yang bijak macam ko masih tak faham..jadi ko kata aku tukang belit, whats your problem??!!

untuk pengetahun ko,banyak perbuatan,perkataan ko yang dah wat aku rasa cam nak baling batu kat ko..tapi aku alihkan jugak sasaran aku daripada ko.sebab aku sayangkan ko,TAPI MASALAHNYER KO TAK PERNAH SEDAR SUME TUE!! bila ko cakap camtue,aku terdiam,bermakna aku dah amik perkataan tue masuk dalam ati aku secara ganas dan mengguris perasaan,tapi ko just..eh,sori...hehehehe

selama ngan ko memang aku seronok sangat..ko banyak bantu aku untuk bangkit balik,terima kasih banyak2..walau tak siapa pun tahu tapi aku bahagia..thats my privacy,right? aku akui sume yang ko wat..tapi aku tak jangka akan jadi cm nie..sumpah aku tak pernah terfikir!

aku dah cuba banyak kali untuk bagi ko peluang,banyak kali sangat,sampai aku rasa ruang peluang yang aku bagi kat ko dah berlebih2..dah capai tahap maksimum..tapi sume tue tak jugak mendatangkan sesuatu yang positif untuk kita...

aku tau ko akan baca jugak entry aku nie...and lepas nie ko mesti amik phone ko and msg(marah2,hina2,kutuk2)aku..aku tunggu msg dr ko..or lebih advance lg kalo ko call aku terus!! wooo..tak sabar nak berterus terang ngan ko...

wat masa nie,aku masih berlembut dengan ko,and cuba jadi kawan ko yang baik..sebab jauh dalam hati kau nie aku still take care pasal ko..mungkin sebab ada lagi cebisan2 kasih sayang..

so,at the end...kita teruskan je lah hidup kita..aku cuma dapat doakan kejayaan ko sebab aku tau ko seorang yang takkan berputus asa walau pe pun jadi kat ko..tue salah satu sebab kenapa aku perlukan ko satu ketika dulu untuk bantu aku bangun dari jatuh...aku dah kenal ko lama.. aku tau perangai ko..aku harap ko bersyukur dengan apa yang ko ada sekarang..family,education, future ko yang bakal cerah as a doctor,and anything more..

kalo satu hari nanti aku jumpa ko balik bersama kejayaan ko,aku takkan menyesal mengenali ko..mungkin jugak aku akan bangga dengan sume tue..seseorang yang aku sayang dah capai cita2nya..

oh ye,mungkin lpas baca entry nie jugak ko akan wat muke sambil berkata dalam hati "blah la ko wawa..cakap je lebat,tapi..kosong!" aku tau,aku tau..k,fine..thats the end of our story(huii,cam lagu Yuna)..

p/s:entry nie panjang sebab aku tengah marah and aku tak tau nak marah sape..thanks a lot my dear blog..aku dah kembali tenang..




terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Sabtu, 27 Mac 2010

~BuanG,bAkaR,bUNuh,maka,BErAKHir..~

petang tadi aku usha2 utusan malaysia online..tengok perkembangan dunia,pe kbor dunia hari nie..usha2 tetiba aku baca satu berita...seksanya mayat bayi ini.. baca punya baca,satu yang keluar dari mulut aku...nauzubillah..




Bahagian sebelah tangan mayat bayi lelaki (dalam bulatan)
yang ditemui berhampiran sebuah kilang simen
di Jalan Padang Tembak, Kampung Melayu Subang, semalam.

"Sebaik sahaja dilahirkan, bayi yang masih bertali pusat itu diisi dalam plastik lalu dibuang di tepi jalan berhampiran sebuah kilang simen di Jalan Padang Tembak, Kampung Melayu Subang.

Sebelah tangan bayi malang yang telah bercerai dari badan itu kemudiannya digonggong oleh salah seekor daripada sekumpulan anjing yang menyelongkar bungkusan plastik itu.

Sukar untuk digambarkan betapa seksanya mayat bayi tidak berdosa itu diperlakukan."-utusan malaysia-

kadang-kadang aku terfikir....

"KALAU dah terlanjur dan melahirkan anak,kenapa nak buang anak tue merata-rata??kalau dah tak nak sangat kat budak tue,tolong la ada sedikit perikemanusiaan..sikit pun tak pe lah..letaklah kat masjid ke,depan umah orang ke..aku bukan nak galakkan pembuangan bayi,nauzubillah..tapi tengok pada zaman sekarang nie..susah nak diterangkan..daripada campak baby tue merata2,ntah pe jd kat dia nanti,tak siapa tahu,lebih baik letak kat tempat yang orang mudah jumpa..boleh pelihara anak tue,didik dia,supaya tak jadi macam mak bapak dia.."

mungkin individu yang terlibat akan wat muke kata aku,cakap "eleh,fadwa..ko pandai la cakap,sebab ko tak alami sume nie!!" ok,fine!aku tak alami,abis tue korang yang terlibat kenapa nak buang budak tue rata2??kenapa?kenapa?!!ha,jawab! sebab tertekan,terdesak, terkeliru, pastue terbuang budak tue..camtue?? pastue leh lak menjawab.. "alaa..tue kira ok la jugak kalau nak dibandingkan dengan yang bakar baby tue,bunuh baby tue,kan?kan?" "hotak ko!da korang buang baby tue tak ke mati budak tue nanti kalau xde orang yang jumpa..akal Tuhan dah bagi xnak guna!!"










nie maklumat yang aku dapat dari sumber2 yang boleh dipercayai,thanks a lot!
Jika dipecahkan mengikut negeri pula untuk 4 tahun ini :
Selangor = 12,836 orang
Perak = 9,788 orang
Kuala Lumpur = 9,439 orang
Johor = 8,920 orang
Sabah = 8,435 orang
Negeri Sembilan = 4,108 orang
Pahang = 3,677 orang
Kedah = 3,496 orang
Pulau Pinang = 3,412 orang
Melaka = 2,707 orang
Kelantan = 1730 orang
Perlis = 691 orang
Sarawak = 617 orang
Terengganu = 574 orang
JUMLAH = 70,430 orang.

Statistik yang diambil pada 4 tahun pula dari 1999 – 2003, 30978 dari 70430 atau 44% adalah dari orang Islam.

banyak punca yang boleh menyebabkan sume benda ni berlaku..aku tak nak cite sebab sume orang da tau..tengok la nanti ada masa aku cuba kupas satu persatu tentang isu nie..apapun,satu nasihat untuk semua dan untuk aku jugak..semua benda yang nak dilakukan,cuba fikir dan bawa ia kembali kepada ALLAH...wassalam..


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Selasa, 23 Mac 2010

~meOWww....nGApp!~

tolong lah..aku tak tau cmne nk layan budak sekor nie..da la makan banyak,pastu bila kenyang,lari2 satu umah..ingat umah aku ni playground ke??bila dah start galk dia,kaki tangan orang pn leh jadi mangsa..da la gigit btol2,sakit tau tak??!!ko ni kanibal ke apa ha?!hish,x paham aku..tapi bila ayah balik,wat2 manja lakkk...hamboiiii..ingat aku akan tergoda dengan kecomelan ko??da la muke cam rimau,mjur kecik je,kalo x,da lama aku kol Jabatan Haiwan Liar tau tak.. hehehe..sebenarnya,aku pun sayang dia..ngee~


aku pelik,cmne dia leh tido sebelah tv??


yang ni dah wat mak bising..


aku memang tak puas ati ngan ko..nasib bek ko comel dan kekadang aku pn tergoda ngan kecomelan ko tue,tapi who care?! fuhhh...sabar,sabar...just a cat ok..saat aku taip entry nie,dia ngah tido..aku just dapat jeling je dari jauh..geram tol!



apapun,kucing nie memang da tak bleh dikawal..tunggu la nanti..siap ko..


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Khamis, 18 Mac 2010

~TaK biSa....~


Telah jauh terpisah, diriku dan dirimu,
Dalam ruang dan waktu,
Sendiriku jalani sepiku, tanpa dirimu,
Resahku tanpa hadirmu,
Sungguh berat hatiku untuk merasakannya

Salahku mencintai dirinya saat jauh
ku terpisah darimu,
Dan hadirnya menyentuh hatiku,
Untuk cintainya,
Hatiku pun inginkannya,
Hingga runtuh setiaku kepada dirimu

Kusakiti hatimu yang tulus mencintaiku….

Maaf ku tak bisa memilih dirimu
Karena kuterhanyut mencintai dia
Inilah salahku yang memberi ruang
Didalam hatiku tuk mencintainya…

p/s:nothing at all...just sing the song,ok....salam




terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Sabtu, 13 Mac 2010

~kEajaIbAN~

Cuba tengok daun-daun nie..lain kan??tapi hakikatnya sama..daun yang kecil tue,mesti ramai yang kenal..daun kari dalam saiz yang biasa kita jumpa..tapi,daun yag besar tue,pun daun kari jugak!dalam saiz yang tak normal!!besar punya!!

camne aku leh jumpa daun nie??memang la aku leh jumpa,depan rumah aku je..mak aku nak masak kari,so,dia try la amik daun nie,sebab ayah aku da tanam,bila nak amik,terkejut tengok saiz dia..mak aiihh..punya la besor..takut nak amik,berantu kot..hahahaha..

tak caye??meh la datang umah aku,tengok dan bau..bau kari...tak tau la sebab apa,baja dia ke..genetik dia ke..ntah la,tak tau la faktor apa..apapun,aku terkejut..hahaha..

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Khamis, 11 Mac 2010

~OnlY OnE~



sekali lagi aku nak bermadah speaking...actually aku jumpe karya nie dalam 1 buku...

masa exam MUET,mata aku dah kelabu asyik baca buku muet aku tue...so,aku gi belakang kelas untuk mencuci mata tengok suasana luar kelas..then aku jumpa buku latihan muet nie,selak2 la skit2,ne la tau ada yang masuk ke(akhirnye satu pun x masuk,cheh!)tetiba! aku nmpak 1 latihan nie..baca,baca,baca dengan khusyuknyer..aku senu\yum..sedap poem nie,nape hanya diabadikan dalam buku latihan,tak dipopularkan??hurmmm~ke memang tak sedap??lantak la,kalo ikotkan aku,sedap je,sebab aku tak reti wat poem ni...so,aku amik alternatif untuk tambah entry aku dengan poem nie...lets check this out~

one song can spark a moment,
one flower can wake the dream,
one tree can start a forest,
one bird can herald spring,
one smile begins a friendship,
one handclap lifts a soul,
one star can guide a ship at sea,
one word can frame the goal,
one vote can change a nation,
one sunbeam lights a room,
one candle wipes out darkness,
one laugh will conquer gloom,
one step must start each journey,
one word must start each prayer,
one hope will raise our spirit,
one touch can show your care,
one voice can speak with wisdom,
one heart can know what's true,
one life can make a difference,
you see,it's up to you!!

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Rabu, 10 Mac 2010

~kECederAaN pERtaMA~

kata orang,tak ada manusia yang sempurna..tak ada kerja yang tak ada kesilapan..jadi bermula la peristiwa tragis itu...kesannya>>>


hadoiii...xleh tol laa..kecederaan yang aku dapat setelah sekian lama aku menuggang motor kesayanganku..tapi!aku x jatuh,just tergesel kaki kat bonggol pecah kat Shell..diulang,aku tak jatuh!!syukur..nie mesti aku ada wat silap,Tuhan nak beri peringatan..hurmmm..still thinking..
thinking,thinking..lalala~

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Selasa, 9 Mac 2010

~My hEad PLeaSe!~


It was a call that day.
As I was on my way home from school,
I took a shortcut-along the bridge.
I accidentally bumped onto
a body beheaded!!
I reported to the police
an d the rest was history..
In my room,
there was a note,
"thanks dude!
could you search for my head as well??"
The mystery begins...

Muhammad Amirul Asyraf Bin M ohd Shariff
Consultation prize winner of 60 Words "Just English" magazine.

p/s:aku tak knal insan ni,aku men amik je karya dia..mintak halal ye
:disebabkan aku baru habis exam MUET,so,aku berminat untuk masukkan entry english..sukati aku la kan..


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Isnin, 8 Mac 2010

`~KenaPA mEstI DIriKu??!~

arrrgggghhh...aku agak rase bersalah+confius disebabkan pertolongan yang dihulurkan...tapi lebih ditekankan kepada rasa BERSALAH tue..tau kan laman sosial Facebook?aku diminta untuk bantu frenz aku yang nak join fb nie,so,aku tolong la,tak tolong nanti,kate aku takbur la,belagak la,pe la..tau je la mulut orang camne kan..so,aku tolong dengan hati yang ikhlasnya..bukan nak kate kau nie pandai sangat,just tolong sign up kan je..tue je..

tapi yang masalah nyer!fb nie dah wat kekawan aku jd gian(aku sekali..tapi skang da bosan plak rasa ngan fb nie..huhuhu)..jadinyer,aku rase cm bersalah la skit...skit!ea la kan,da la skang mnggu exam,huuuuuuuu..sedey laa..kawan2,jom la kita study..plezz..tak yah layan sgt fb tue,x best pn,btol aku cakap!!jom la,jom la..aku merayu...

so,aku nak membuktikan yg fb nie mmg patut dianak tirikan,bace la sendiri keratan akhbar nie..aku nk gi study,hahaha..rajinyer aku,peewwitt..(takbur skit,astaghfirullah..)


p/s:fb just utk stay berhubung ngan kkawan yang dah berjauhan(pd pandangan aku laa)


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Ahad, 7 Mac 2010

~diRtY jOb...PAndANganKu~

sape suka kotor??sume orang tak suke kan,aku pun tak suke..tapi,bila aku tonton dokumentari ni,aku baru sedar,kadang2 apa yang kita tak suke tue,tak sumenyer tak elok..ada jugak kebaikkannya...DIRTY JOB adalah dokumentari mengenai semua pekerjaan yang melibatkan kekotoran yang melampaui batasan!!aku yang tengok pun dah nak termuntah,inikan pulak orang yang buat benda tue..eeee..so,nak tau lebih lanjut,tonton la dokumentari nie kat DISCOVERY CHANNEL(aku suke channel nie!!!!)




rancangan ni skang dihoskan oleh MIKE ROWE..aku rase dia orang gila,sebab tak de perasaan geli langsung!!mungkin saraf untuk detect kegelian dia dah diputuskan untuk hoskan rancangan nie..hakhakhak..apepun,aku respect dia,dia skang dah digazetkan(diisytiharkan..aku praktikkan dr karangan BM ok..) sbg seorang yang kuat semangat..ntah bpe lama lg dia leh than ngan keje nie..(alaa!janji gaji masuk,poket penuh,kan..hehehe)


orang gila!!
mike rowe..


banyak episod2 yang wat aku termuntah..xthan..dia akan cari pekerjaan yang betul2 kotor tahap dewa!ada sekali tue,dia try keje kat bahagian pembersihan tandas awam..gila ah!aku rase orang2 kat sane btul2 pengotor mengalahkan tuuut..tuuutt.. tandas awam terbiar kat m'sia nie pun aku rase lagi bersih...x paham la msalah diorang nie,sian kat pembersih tandas awam..kalo aku la jd PM kat sane,aku dah bg anugerah penghargaan kat pembersih2 tandas awam..hadooii..manusia,manusia...

dalam banyak2 episod,aku tertarik satu babak dalam episod nie,masa mike gi bekerja kat kilang memproses tauhu..pengurus kilang tue,alex nama dia,bawak mike untuk mulakan kerja proses tauhu..start dari kcang soya sammmmpppaaaiii jadi tauhu yang lemah gemalai tue.. so,mulakan keje...

mase masukkan kcang dlm mesin pengisar,mike nie ada kecederaan tangan yg serius akibat kerja yang dia wat dalam episod sebelum nie,so,dia ckap kat alex.. "saya xleh angkat karung kacang nie,tangan saya cedera.." dan tnjukkan tangan dia kat alex..lepas tue,alex angkat tangan kiri dia dan tunjuk..jari hantu dia terputus!bahagian kuku dah xde! mike yang tengok, terkejut,terus "oh,wth..shit!!" alex gelak je..

rupenyer jari dia ilang sebab dimakan oleh mesin tue satu ketika dahulu..yang wat aku tertarik ialah..lepas tue,mike ckap kat kamera sambil urut dada.. "saya betul2 terkejut,saya ingat nak takutkan dia dengan kecederaan serius saya nie,tapi dia yang takutkan saya.." pastue dia ingatkan kat penonton "remember,when u lost your slippers,look at the one who don't have a feet.."..ayat tue macam pnah dengar kn... pandangan orang Barat yang akhirnya sume tue ada dalam ajaran Islam...so,
islam is perfect!!


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...