Rabu, 29 Januari 2014

ARJUNA BETA

saat lagu ini digubah dan dikeluarkan oleh FynnJamal satu ketika dahulu, pantas hati aku terpaut lantas menitip setiap bait kata lagu ini. indah.. cukup indah.. sampai ke hatinya. Illahi, pelihara anak kecil itu di samping bonda ayahandanya. peliharanya Ya Allah. *sayang tak boleh masukkan link dalam blog seperti video lainnya.jadi,  KLIK SINI 
rindu pelukan bayi..
 post sebelum ini-

KAJIAN LAPANGAN GEOGRAFI: TIPS DAN KENANGAN


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Jumaat, 24 Januari 2014

KAJIAN LAPANGAN GEOGRAFI: TIPS DAN KENANGAN

assalamualaikum.. akhirnya! ada cerita ingin diceritain. baru pulang dari permata Kedah, pulau Langkawi, menyelesaikan tugasan bagi subjek Kajian Lapangan untuk tahun 3 ini. mengikut hikayat hidup aku, ini kali ke-3 aku menjejakkan kaki ke tanah lagenda Mahsuri ini. Mak pernah berlipur lara, dahulu semasa kali pertama aku ke Langkawi, usia 2 tahun mungkin, aku lupa, aku menangis tak henti-henti. hingga pulau dayang bunting itu terpisah jauh dari pulau Langkawi dek gema tangisan aku. *ok, over!* tetapi bila kami keluar sahaja dari Langkawi, aku terus berhenti menangis, siap ketawa lagi. Ya, aku sendiri tak tahu kenapa. baiklah, abaikan kisah hidup aku itu. Kemudian, kali kedua semasa aku berada di tingkatan 6 bawah. jangan risau, aku tak menangis, matang bukan? masa ini LANGKAWI INTERNATIONAL MARITIME AND AEROSPACE EXHIBITION(LIMA) sedang diadakan. boleh KLIK SINI untuk baca nukilan aku tentang itu semua. *masa ni jahil bab penulisan, perenggan pun tak justify.*
berkisar dengan kajian lapangan dahulu. tajuk team aku ialah pelancongan antarabangsa, maka responden kami adalah dalam kalangan mereka yang muka ala-ala Johny Depp, Kpop sikit, Shah Rukh Khan pun kami tangkap, Indonesia pun layan, Iran, Turki tu lagi la kami kejar. ok, sebenarnya ada banyak perkara yang kita perlu ambil berat sebelum jalankan kajian. segala kelengkapan sudah semestinya. soalan soal selidik, kalau boleh sediakan lebih, kelengkapan harian kita, itu juga sudah menjadi kewajipan. tak perlu aku cerita lebih.
baiklah, perkara pertama sebelum membuat kajian lapangan yang merangkumi aktiviti soal selidik, JANGAN, JANGAN, JANGAN sesekali menerjah masuk ke permis perniagaan untuk menemu bual pelanggan di situ. Kita perlu hormati pihak permis perniagaan, jangan ganggu pelanggan mereka. so, nak cari responden, cari di luar permis perniagaan, di kaki lima, di kawasan pantai, di kompleks beli belah, dan lain-lainlah. contoh permis perniagaan yang aku sarankan jangan ganggu pelanggan depa are Starbucks, KFC, McD, dan yang selari dengannya. Jika tidak, anda akan berhadapan dengan pegawai atasan mereka. percayalah...

dua! jika ada peruntukan lebih, sediakan sedikit hadiah kecil buat responden. itu tanda kita menghargai kerjasama yang diberikan. tak perlu serah hamper setinggi langit, cenderahati kecil pun sudah cukup memadai. Team kami sediakan pen sumbangan daripada pihak pensyarah. dan percayalah, pelancong asing yang kami temubual, semuanya sangat seronok bila dapat pen tu. depa macam "oh this is for me? thanks!!" dan ada yang "for me?? really? you're so nice!" dan juga "wow, i will use it, don't worry" see.. depa akan hargainya.

tiga! jangan ada perasaan takut untuk berbahasa Inggeris. jangan! mula-mula tak apa. sebab daripada aktiviti inilah, kita akan dapat improve our language, so its ok to speak in broken english. haaa tu dia dah keluar speaking aku. tapi betul ni nak habaq. sepanjang 5 hari bertemu bual, tak boleh kira dah berapa kali kena gelak dengan pelancong cause by our speaking. tapi releks laa, at least we try, right?

empat! enjoy yourself. jangan terlalu bebankan fikiran kita hanya kepada kerja lapangan sahaja. jalankan kajian sambil kita bercuti. team aku ni tak kira, pelancong ambil gambar, kami pun ambil jugak.. pelancong ambil gambar lompat, kami pun lompat jugak, pelancong beli belah, kami pun lagi layan jugak.

lima! kerjasama dan kepercayaan. cukup untuk aku katakan di sini, seronok dan bersyukur dapat kumpulan yang best dan boleh diharapkan. time kerja, kami kerja, time seronok, kami seronok. Alhamdulillah..

baiklah, berpindah pula cerita tentang Langkawi. kalau aku cerita tentang pekan kuah, korang dah tahu tentang Haji Ismail Groupnya yang besar kan? kalau aku cerita tentang Eagle Square, korang dah cakna tentang burung helang gergasi yang gah menanti di tebing laut kan? kalau aku cerita tentang cable car, korang dah maklum tentang kegayatannya kan? kalau aku kisarkan tentang makam Mahsuri, korang dah jemu tentang sumpahannya kan? begitu juga dengan Beras Terbakar, pantai Chenang, dan lain-lain pantainya.

baik, biar aku kisahkan sedikit pengalaman ke pulau dayang bunting, pulau singa besar, dan pulau beras basah. Ya, kepada yang nak melancong ke Langkawi, spend around rm500 untuk korang peruntukkan mengelilingi ketiga-tiga pulau ini. seronoknya hati aku ini Allah saja yang maklum. naik bot keliling pulau. Allahurabbi, cantiknya ciptaan Tuhan tak boleh aku gambarkan. Tipu jika tak ada seorang Muslim pun yang akan lafakan kata-kata puji pada Illahi bila melihat indah dan cantiknya pemandangan kat sana. mohon maaf tak ambil gambar banyak, sebab aku cukup leka lihat semua itu. kalau terlalu tumpu pada kamera, terlepaslah mata aku nak lihat ajaibnya semua ciptaan di Langkawi. rasa cukup kerdil berada di tengah-tengah lautan. bila melintas di pulau tak berpenghuni, maklumlah semua pelajar geografi, pakat dok keluar semua teori tentang pembentukan muka bumi itu. luluhawa, karst, pergerakan benua, hakisan, semua keluar.

Tiba di tasik Dayang Bunting, terjunlah golongan profesional berenang, tak pandang orang langsung. kami yang golongan amatur ni, celup kaki je la dalam air. ambil berkat sekurang-kurangnya. nanti kalau orang tanya pernah mandi tak kat dayang bunting? of course la pernah! tapi takat kaki je la... pernah la jugak kan.. Then beralih ke pulau singa besar, lihat helang-helangan *??*dan ke Beras Basah, mandi pantai. zoom gambar jom!!
orang paling banyak buat stunt.
orang paling tak buat stunt
drivers for the whole days
stunt. lepas tu masing2 sakit belakang
rasanya cukup sampai di situ. sekarang masa untuk siapkan laporan. terima kasih kepada semua pihak, pensyarah, kawan-kawan, kawan sekumpulan, mak ayah*sebab bagi peruntukan..hehehe*, dan semuanya... terima kasih Ya Illahi beri aku peluang untuk menghargai ciptaan-Mu, untuk punya cukup masa untuk mengagumi kekuasaan-Mu, untuk cipta sejumlah rasa syukur dalam hati ini dengan nikmat-Mu. Alhamdulillah Ya Allah.
post sebelum ini-

TAK LARAT KIKIS KARAT DI BLOG.


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Selasa, 14 Januari 2014

TAK LARAT KIKIS KARAT DI BLOG.

Asaalamualaikum.. menginjak awal tahun baru, akhirnya blog ini disentuh juga. terkesan akibat daripada sikap suka melengah-lengah aku, ditambah pula dengan kisah-kisah yang yang seperti tak seronok untuk diabadikan dalam blog, maka blog ini terbiar begitu sahaja. ya, begitu sahaja. 
menjelang awal tahun inilah, perlbagai cerita yang aku nak kisahkan (walaupun dari atas tadi tulis tak nak cerita kan? ok, tipu!) bermula dengan perjalanan teater Hari Pendidik USM 2013. sudah berjaya memperoleh rakaman penuh. boleh klik video di bawah. yaa.. kalau cakna, cari di mana kemunculan aku. Agak lucu sebab aku satu-satunya pelakon yang muncul tak sampai 2 minit di atas pentas. Yaaa.. selebihnya, tugas aku di balik tabir. hihihi~~ 
jutaan terima kasih sekali lagi kepada semua krew-krew produksi. kumpulan PERCA HATI. terima kasih kerana sehingga sekarang kita masih bertegur sapa, masih bermanis muka, masih berkongsi duka suka. terima kasih.
kemudian, sempat aku bertemu dengan kekanda aku yang seorang itu, yang dah merantau ke Sarawak untuk bertugas. terima kasih sudi datang jalan-jalan di Penang. semapat aku bawa Along dan Kak Farah merasa nasi pecal. minta maaf kak farah sebab nasi tu pedas sangat.. hiiii~ then, pulang ke kampung. 
masuk exam week, sekarang dah nak di penghujung. ye, nak habis dah exam. bersiap sedia untuk kajian lapangan di Pulau Langkawi pula. siapa orang Langkawi, korang kat mana? agak-agak sempat, jom gathering. chewah! haritu punya gathering dengan blogger-blogger pun aku tak sempat nak pergi walaupun dekat. Pftttt... syok berblog ini sebenarnya, di samping dapat mengarut di alam maya, dapat kenal kawan-kawan yang sepinggan dengan kita. Bab ganjaran tu belakang cerita la kan. tiga kali cashout dah, walaupun aku tak aktif sangat berblogging. Tapi itu kira tabung maya aku laa kan.. terima kasih Nuffnang. ok, itu sahaja ceriteranya, tunggu lagi sebulan, baru aku update. haa..nampak tak niat nak tinggal blog tu dah ada? anyway, aku macam dah tahu punca aku lama tak berblog. sebab INSTAGRAM! kenapa dia terlalu mudah untuk update? kenapa dia boleh gantikan blog? kenapa dia macam syok je layan? kenapa line USM ni selalu ada? kenapa?? tengok! kan aku dah tak update apa-apa kat blog!! blog, hang tak puas hati, hang cari instagram naa, bukan aku.. 
p/s: Al-Fatihah buat Allahyarham ayahanda sahabat seperjuangan aku, Shafiq Kamaruddin. Kuat wahai sahabat walau aku tahu kau telah sedia kuat teguh di situ. saat pertama kali aku lihat kau dalam keadaan itu, runtun hati aku usah dikata, rebah jiwa sahabat-sahabat yang lain usah dibicara, walau aku sendiri tidak pernah bertemu hero hati kau itu semasa hayatnya. tapi kau kuat. sangat kuat wahai pemimpin kami. terima kasih kerana beri kami peluang untuk lihat senyuman kau lagi. terima kasih.
post sebelum ini:

TIUP HABUK BUANG KARAT. /TEATER HARI PENDIDIK USM


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...