Selasa, 12 April 2011

10 BANGUNAN TERBAIK DUNIA!

assalamualaikum.. uii..tadi masa aku post yang first tak keluar gambar ea..ish..ish..penat je aku tinggalkan untuk korang,tapi tak muncul gambar..maaf la,aku terpaksa amanahkan blogspot untuk post entry aku,sebab i have a job to do..so,aku post lagi sekali beserta dengan gambar..harap korang enjoy ok:)

1.Cubic Houses, Rotterdam, Netherlands

diilhamkan oleh Piet Blom pada tahun 1970..uii..lama dah!

2.Dancing Building, Prague, Czech Republic

nama bangunan ni merupakan singkatan kepada bangunan Nationale-Nederlanden yang terletak di bandar Prague.direka oleh Croatian-Czech dengan bantuan Canadian Frank Gehry,siap pada tahun 1996.slim la bangunan ni..hehe:)

3.The Ufo House, Sanjhih, Taiwan

ia sebenarnya bangunan untuk sebuah projek pembangunan resort.dapat nama tu sebab designnya yang agak pelik.macam menakutkan je~

4.Kansas City Public Library, Missouri, United-States

bangunan ini dibina begini sebagai salah satu inisiatif untuk menarik minat penduduk Kansas datang ke perpustakaan,dan membaca buku..tengok buku yang kanan sekali,buku ROMEO AND JULIET!!

5.Ferdinand Cheval Palace a.k.a Ideal Palace, France



Direka oleh seorang posmen di Hauterives, France yang ingin menjadikannya sebagai makamnya,tapi tak jadi sebab tiada lesen terhadap bangunan yang dibinanya ini. Kini,bangunan ini terkenal seluruh dunia.. weh,penat dia buat,sampai hati betul la..

6.Forest Spiral Hundertwasser Building, Darmstadt, Germany

dibina pada tahun 2000 oleh arkitek Austria dan pelukis Friedensreich Hundertwasser. dalamnya mengandungi 105 apartment,kemudahan yang berwarna-warni,dan design yang organik.cantik la tekstur warna dia..

7.Guggenheim Museum, Bilbao, Spain

dibina oleh Frank Gehry,seorang arkitek Kanada,bangunan yang menyerupai kapal dan selebihnya mengikut citarasa Frank.

8.Bahá’í House of Worship a.k.a Lotus Temple, Delhi, India

dibina pada tahun 1986 dan dikenali sebagai IBU SEGALA KUIL.tetapi ia dibuka kepada semua penganut untuk berkunjung ke sini:)

9.Ripley’s Building, Niagara Falls, Ontario, Canada



bangunan inilah yang mengumpulkan semua koleksi pelik,menakjubkan dan artifak yang ditayangkan dalam rancangan Ripley’s Believe It or Not!macam nak tumbang je..

10.The Crooked House, Sopot, Poland

dibina pada tahun 2003.itu saja infonya.. macam tanah liat kan..:)

tambahan sendiri..

KAABAH,MASJIDILHARAM,MAKKAH.

http://2.bp.blogspot.com/_jTdxvawpESw/TSuWT0ClqZI/AAAAAAAAAbY/BDL1ZUfxiPg/s1600/kaabah%252B2.jpg

Riwayat menceritakan bahwa Ka’bah pada mulanya terletak di atas buih yang keras, yaitu benda pertama yang muncul di bumi ini, Maha Benarlah Allah Swt. yang telah berfirman: Sesungguhnya rumah yang pertama dibangun di muka bumi ini adalah di Makkah. (QS. Ali Imran: 96).menurut sejarah,terdapat sekurang-kurangnya 12 generasi yang berjasa dalam membangunkan Kaabah hingga ke hari ini.dan Kaabah inilah yang menjadi kerinduan umat Islam,tak kira jauh mahupun dekat,merentas darat,laut,dan udara untuk menunaikan umrah dan haji.. Kaabah mampu melahirkan perasaan sayu,rendah diri,dan cinta kepada Yang Maha Esa..inilah yang terbaik di seluruh dunia:) MENGGELETAR MELIHAT ISI KAABAH!

(post sebelum ini.. SUBHANALLAH..ISLAM ITU SEMPURNA! )


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

2 ulasan:

  1. bngunan last skli masyaAllah.. semua mesti rasa teringin nk pergi sana kan, InsyaAllah bila mmpu sy pun nk g sana.. :)

    BalasPadam
  2. ibnushukran:betul tu wan..semoga kita diizinkan dan dipermudahkan-Nya untuk pergi ke sana..:)

    BalasPadam

terima kasih sudi komen..anda memang terbaik!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...