Ahad, 16 Disember 2012

ST JOHN DAN JANJI DITEPATI PM ITU

salam Ahad yang indah. disebabkan hari ini hari Ahad, jadi hari ini hari menyambung post yang tergantung sebelum ini. (ok, tak ada kena mengena bukan? diam!)  
mengimbas post sebelum ini. tentang ST JOHN KESAYANGAN < klik-klik sini! teruja bangat sih dapat naik Ambulans. dan nak ambil gambar di sisi Ambulans tu, tapi gagal. :(  jadi upload gambar bas St John je la bersama sahabat-sahabat seperjuangan. rasanya jika tiada mereka, makin hambar kehidupan dalam St John ini. terima kasih for still staying in this arena. bakal ADO semua nih! hahaha...
kemudian! beralih pula kita ke post tentang JANJI DITEPATI PM!
berjanji nak upload gambar khemah besar gedabak tu. tapi sayang, masa nak ambil tu, mereka dah turunkannya usai event tu berakhir. hanya khemah-khemah kecil yang tinggal. see!
macam kat padang Arafah kan? 
jadi, rasanya dah tiada post yang tergantung. ada lagi tak? ceh, tanya macam korang pembaca setia blog ni pulak kan.. hiiii~ malu sendiri. fine! thanks for being here. 
p/s: cepat study week, nak pulang ke rumah!!
post sebelum ini:

AARON AZIZ SANGAT KAU!


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Sabtu, 15 Disember 2012

AARON AZIZ SANGAT KAU!

Salam semua :) sedikit cebisan cerita sepanjang minggu lepas. assignment dan projek datang silih berganti walaupun tarikh study week semakin hampir. tak sempat nak bernafas nih.. chewah..  minggu lepas selesai sudah persembahan untuk paper Teknik-teknik dalam Geografi (HGT222). jangan pelik kenapa paper geografi pun kena buat persembahan lakonan la bagai. sebab asal beritahu ada projek lakonan, orang akan tanya, "geografi pun ada lakonan?!" helloooooo... ingat school seni je ke ada lakonan.. kami pun ada :) 
so, sedikit pencerahan mengenai persembahan yang perlu dilakukan. kami perlu membuat persembahan dengan menggunakan alat-alat mengukur dalam geografi macam pancang palang, pita ukur, dan seterusnya seterusnya seterusnya. so, kumpulan kami, Beutiligent (hikhikhik~) memilih sketsa cinta yang bertajuk "Aaron Aziz Sangat Kau!" yup, itu tajuknya. any question?? Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. :) so, zoom in picture!!
Beutiligent!
Azzahra
Kucar Lanar
Raa Raa Root
Generasiku
MyTuah
All of us :)
Thanks to DR JABIL!!
baiklah, sekarang masa untuk kami sahaja!
ohyeah!!
p/s: tajuk tak boleh blah.. 

JOM JELAJAH TURKI SEHARI!


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Rabu, 12 Disember 2012

JOM JELAJAH TURKI SEHARI!

Turki. sebuah nama besar satu ketika dahulu. sebuah negara yang pernah dinaungi oleh pemerintah mahsyur dunia, Sultan Muhammad Al-Fateh yang sehingga kini menjadi satu nama agung dalam sejarah Islam. jika dibaca kisah penawanan Kota Constantinople, berdebar jantung membayangkan kekuatan armada tentera baginda.
Kini, semua itu tinggal sejarah. tinggal kenangan. dan setiap kenangan ada tinggalannya. dan tak salah kalau kita pasang impian untuk ke sana bukan. jadi, percaya tak kita mampun pusing Turki kurang dari sehari sahaja? hehehe... Sebenarnya semua destinasi ini telah dikumpulkan di sebuah kawasan yang dinamakan MINIATURK, dan ia merupakn taman mini terbesar di dunia! keluasannya hampir 15,000 meter persegi dan menempatkan 105 model bangunan! ohsem!! jom..jom...
HAGIA SOPHIA
MENARA GALATA, ISTANBUL
STADIUM OLIMPIK ATARTURK
JAMBATAN BOSPHORUS
MASJID MOHAMAD ALI PASHA, CAIRO
PEJABAT POS DI SIRKECI, ISTANBUL
*nanti nak tambah gambar lagi :) *
semoga ada rezeki untuk menjejakkan kaki di semua tempat ini secara realitinya.. bukan mini-mini lagi. dengan izin-Nya, dengan kekuatan yang dikurniakan-Nya, dengan redha-Nya, sampailah kami ke sana..  InsyaAllah.. kalau sekarang tengah hot cerita Istanbul,Aku Datang! tapi kini...
ISTANBUL, KAMI DATANG!! 
INSYAALLAH
heee.. exam.exam..exam
post sebelum ini:

JELAJAH JANJI DITEPATI KINI DI PENANG


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Jumaat, 7 Disember 2012

JELAJAH JANJI DITEPATI KINI DI PENANG

gila betul! cabaran seminggu bersama blog gagal! memalukan.. aduh. memang sudah kalah dengan kesibukan dunia. semoga masih ada masa untuk urusan akhirat. mana taknya, dalam satu malam, ada 3 meeting yang perlu dihadiri. PM pun tak sesibuk ini gamaknya. bercakap tentang PM, jemputlah semua datng ke Padang Kawad USM Penang pada 8 Disember 2012 (Sabtu) untuk sama-sama memeriahkan program Jelajah Janji Ditepati. kini berada di Penang!!! ayuh!! walaupun tak bermula lagi, tapi melihat kepada persiapannya, mungkin akan meriah. khemah dia..besar ya amat! tak pernah lagi khemah besar tu didirikan di USM. nanti i upload pic ye. 
lagipun, semua pelajar USM dijemput turun pada hari kejadian. kepada yang bertuah, akan disediakan baju tshirt free. tak tahu la, tapi budak-budak USM ni memang seronok kalau cakap ada tshirt free disediakan. serius! so, jom la ramai-ramai turun naa... 
Tapi rasanya tak dapat turun, sebab ada komitmen lain. its ok, sambut PM dari jauh je la :)
post sebelum ini:

ITU BUKAN BEBANANKU


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Selasa, 4 Disember 2012

ITU BUKAN BEBANANKU

assalamualaikum.. baiklah.. cabaran diteruskan lagi. oyeah!! berpeluh-peluh mengejar masa untuk itu dan ini. perlu menjaga keberadaan tanggungjawab yang di sebelah sana, dan di sebelah sini. belum lagi tanggungjawab yang di hadapan sana. ok, tak faham kan? tak apa. boleh diperjelas. memegang jawatan yang pelbagai bukan bermakna kita terlalu berkuasa. apatah lagi gila kuasa. tapi sebenarnya ia lebih kepada pencabar tegar kekuatan fizikal dan mental. kadang-kadang lupa tentnag kebajikan diri sendiri. ya, masa untuk diri sendiri, keluarga, dan kawan-kawan ada kalanya terabai. ya, maafkan diri ini. 
tapi apa yang pasti, semua tanggungjawab ini mengajar diri untuk belajar jadi perempuan yang kuat. kalau dulu naik 30 anak tangga itu boleh lelah dibuatnya, tapi sekarang dah boleh pusing satu USM sambil tersenyum (ok, hyperbola!) kalau dulu, kerja MPD berterabur bersama assignment dan macam-macam lagi, tapi kini sentiasa rasa tenang duduk di meja belajar bila semuanya tersesun rapi. benar kata mak, kalau kita ikhlas, semuanya akan jadi seronok. ya, MPDS, ST JOHN, itu bukan bebananku. tapi itu guru terbaikku. semoga pelajaranku tidak terabai sebab mak cakap, walau sesibuk manapun, belajar jangan pernah tinggal. sebab tujuan utama berada di USM untuk BELAJAR. :) ok, done!
hohoho.. ada benda baru... tak mahal pun, tapi boleh tukar2. hahaha.. rasa macam Teletubbies kalau pakai.. BIG THANKS TO PENJUAL BUNGA ITU!!! :D

:)
entry sebelum ini:

CABARAN SEMINGGU BERSAMA BLOG


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Isnin, 3 Disember 2012

CABARAN SEMINGGU BERSAMA BLOG

lantaran kesibukan yang melanda sejak awal semester lagi, blog ni sering diabaikan. bukan sering, tapi telah diabaikan. kalau suami isteri ni, dah bergaduh besar dah. mujur hanya sahabat di alam maya, pandai menjaga perasaannya.. huhuhu... 
baiklah, bermula dari saat post ini dipublish, cabaran bermula! setiap hari akan ada post walau sesibuk manapun anda! hiyargghh gambate!! sesiapa nak sahut cabaran yang sama, silakan.. silakan.. luas sungguh tangan ini menerima.. ia dimulakan dengan jangka masam seminggu, kalau ada improvement, kita top up lagi naa... 
ok! hari ini nak berkongsi pengalaman naik ambulans. hiks~ segan, macam jakun pun ada jugak kan. alaa.. bukan semua orang boleh merasa naik ambulans tau. naik sebagai pesakit mungkin ramai. tapi! naik as a FIRST AIDER, maybe tak seramai mana bukan? yaaa.... walaupun hanya sekadar simulasi kes, keterujaannya usah dikata. duduk dalam tu, berpakaian St John Ambulance USM, bersarung tangan getah, bila siren dibunyikan, ambulans bergerak ke tempat kes, sangat excited!!!!!!! (ok, jangan buat muka, hanya seorang insan yang terlebih teruja, itu sahaja) anyway, its my new experience, just accept it because maybe you will never get the experience again in your life :)
sedikit sisipan sepanjang berada di St John Ambulance USM.gambar simulasi semalam tak keluar lagi. nanti kita tengok ye.. haaaa dah ada dah point untuk post seterusnya. hihihi..


p/s: setiap yang ditakdirkan untuk kita itu ada baiknya. redha itu lebih baik bukan? :)
post sebelum ini:

KEMANISAN SEJENAK DI CHINTA MANIS



terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Jumaat, 23 November 2012

KEMANISAN SEJENAK DI CHINTA MANIS

Assalamualaikum.. setelah 5 hari di USM seusai cuti pertengahan sem, baru boleh update blog. berhabuk tebal sudah gamaknya. ok, sekarang dah amik kain, dah lap berkilat. done!

cuti mid-sem dihabiskan dengan Kem Tahunan St John, dan juga Program Bakti Siswa. enggan mengulas panjang mengenai kem St John (sebab tak ada gambar dlm simpanan, apapun, awesome!), beralih kita ke ceritera kasih di Program Bakti Siswa, anjuran HEP untuk semua desasiswa dan Saujana mendapat destinasi di Kampung Chinta Manis, Karak, Pahang! maka bergeraklah 26 gadis bersama seorang kakak dan ayahanda kedua kesayangan..haha.. Cik Eliza dan En Sofwan :) kita cerita beserta gambar naa.. jom.. 

Tiba di sana, disambut girang oleh penduduk kampung. kami diserahkan kepada keluarga angkat masing-masing. Maka,diri ini bersama 3 lagi saudara diserahkan kepada Pn. Norliza dan En Azhar Daud. gambar pertama! Kak Long- Kak Huda Abd Samad. Kak Ngah- Kak Noriana Abd Mutalib. Kak Chik- Nur Fadwa Daud. Kak Su- Natasha Syahirah Mahamad Dasuki :)
yeah!! mak kami yang sempoi. orang kuat Kampung Chinta Manis. kelas gitu.. hehehe ok, kemudian, aktiviti kami bermula esok paginya dengan Majlis Perasmian Program Perdana Pembangunan Lestari Fasa II (PROPPEL).. hehehe.. ni nama penuh program ni ok.


petangnya, aktiviti kami ialah... SUKANEKA! wuhuuu.. banyak sangat permainan yang dijalankan. tiup belon, imbang bola.. ini antara yang seronok. Tiup belon. agak penat jugak, bukan tiup belon, tapi penat ajar budak-budak tiup belon. comel ok!


permainan 'semakin jauh semakin sayang', kena buat barisan paling panjang guna apa yang kita ada. tengoklah apa yang jadi.. hehehe

anak ketua kampung, Amir! comel dan matang budak ni. membesarlah dengan baik ye adik comel :) then, permainan 'basikal lambat' siapa bawa basikal paling lambat, dia menang, syaratnya jangan jatuh kaki. seronok sebab belia-belia kampung ni pun take part jugak :)


akak-akak pun sempat lagi berposing.. hehehe seterusnya, main belon air! yang ini memang seronok. daripada kanak-kanak, remaja, dewasa, orang tua pun main sekali. panjang sangat barisan.awesome weh! kena baling, then kena bergerak satu langkah ke belakang. makin lama makin jauh. bukan nak bangga, tapi aku dan kak Yanie antara top 3 pembaling terhebat. hahaha
  



bersama Mak main belon air. attention! baju biru itu ialah Pengarah Projek Bakti Siswa Saujana.Norfazwin Majid. wuhuuu!!!

next! TARIK UPIH! paling gamat bila start permainan, ramai yang tergolek jatuh, tapi dengan semangatnya, naik balik upih tu dan sambung lari.. kelakar.. memang sporting budak-budak kampung ini.


pose istimewa daripada YDP Saujana, Norfazirah Dol bersama adik kesayangan.. hehehe

anak-anak En Azhar Daud bersama mak tersayang. mesti tertanya-tanya, mana abahnya kan? tungguuuu... :) 

keesokkan harinya, seusai senaman aerobik dan minum pagi, kami jalankan program Bengkel Akademik untuk murid sekolah rendah dan sekolah menengah. sambutan sangat menggalakkan dan budak-budak sangat sporting.


murid sekolah menengah didedahkan dengan penggunaan Sketchpad untuk subjek Matematik. 
semangat woo.. dan malamnya, majlis yang dinantikan,Malam Anekaragam Kg Chinta Manis. meriah dengan warna warni orang kampung. yang best ialah Catwalk Si Cilik.





Si Paari-pari jadi pemenang :)
Hari keempat, MINI EKSPO KAMPUNG CHINTA MANIS. kami menjemput pelbagai pihak untuk datang membuat pameran dan ceramah bagi penduduk kampung.Pihak yang dijemput ialah Agensi Antidadah Kebangsaaan, Jabatan Veterinar, Agro Bank, Jabatan Pertanian, Hospital Kesihatan, Kompleks Penjara, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Pos Malaysia, dan Tabung Darah :) zoom in pictures!!!
Booth Tabung Darah
sedia mendaftar. dan...
derma!:D

Booth Jabatan Pertahanan Awam

Booth Kompleks Penjara

Booth Jabatan Bomba dan Penyelamat
tengok kat atas tu.. adui.. dah macam semut.. 

Booth Antidadah Kebangsaan

sangat teruja bila ramai penduduk kampung yang hadir, yang menderma darah, yang datang mendengar ceramah. kanak-kanak dan belia pun datang melihat pameran. tapi apa yang best ialah kanak-kanak ni, sangat suka bertanya. di setiap pameran, mereka akan bertanya itu dan ini. sampai orang yang menjawab pun dah penat. semangat inkuiri yang kuat. :) 

tujuan kami bertandang ke kampung ini juga bukan dengan tangan kosong. kami menyumbang sedikit permulaan projek rakyat kepada penduduk di sini. kami telah menyediakan 100 ekor anak ayam kampung, sedikit wang, dan diserahkan kepada Tok Empat (ketua kampung) untuk dibahagiakan kepada penduduk yang telah medaftar. semoga dengan permulaan projek ini, mereka dapat memajukan lagi industri penternakan di kawasan kampung. oh, kami juga telah menubuhkan blog untuk projek penternakan ini.
>>>http://kgchintamanis.blogspot.com <<<

anak ayam!!!
majlis penyerahan anak ayam.

petang, KENDURI SEKAMPUNG! masak bersama-sama.. hohoho.. memang penat, tapi dah terbayar dengan keseronokan sepanjang berada di sana. :)  malamnya pula, sedikit ceramah selepas solat Maghrib, kemudian barulah jamuan makan untuk penduduk kampung. menu, rendang kawah, ayamg masak kicap, ikan masin, sambal belacan, ulam-ulaman, dan sayur.. 




malam diteruskan lagi dengan perbincangan kemajuan bersama penduduk kampung. En Sofwan memberi penerangan mengenai projek-projek yang boleh mereka majukan. 


hari terakhir! majli penutupan. part yang paling sedih. jangan tanya kenapa ada yang berjurai-jurai air mata bila bas USM bergerak membawa kami pulang. kehidupan kami di sana bersama keluarga angkat umpama bersama keluarga sebenar. mereka menerima kami seperti keluarga sendiri. siapa sangka, dalam masa sehari, panggilan 'mak' dan 'abah' itu telah melekat di bibir. ucapan terima kasih ditujukan kepada keluarga Abah, En Azhar Bin Daud. seronok sangat menetap bersama mereka. abah suka bercerita dengan kami, tentang sejarah kampung, tentang agama, tentang pengalamannya, tentang itu, tentang ini.. mak pula, meriah dengan celotehnya. kadang-kadang kami tergelak mendengar dia membebel. yang penting, mak memang sempoi.. haha 



adik-adik kami lagi sempoi. hari pertama dan kedua, kami tak jumpa mereka lagi, sebab mereka di kampung. lepas tu baru mereka balik rumah. mla-mula jumpa, mereka segan-segan lagi. tapi malamnya, si adik dah mula buka celotehnya. tak sangka, dia sangat peramah. si kakak pun sama cuma dia pendiam sikit, tapi still masuk dengan perangai kami..hahaha adik ajak kami main Spy dan Pembunuh, sampai pukul 1 pagi!  best! pastu borak-borak. dapat pulak adik sekepala dengan si Natasha, minat Naruto, aduyai, sampai pukul 2 berboraknya.. apapun, Adik n Kakak memang best :) terima kasih menerima kami di dalam teratak damai anda!!

anak-anak Azhar Daud dan Norliza :)


peace!! :D
hadiad daripada seisi rumah. syukran!!
ini juga :)

5 hari di sana tak terasa penatnya. terima kasih sangat-sangat atas layanan penduduk kampung kepada kami. maklumlah, orang baru, banyak kurangnya. walaupun terdapat sedikit masalah, tapi Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Terima kasih jugak kepada semua jawatankuasa penggerak program ini. insyaAllah ada rezeki,kami akan bertandang lagi ke sana.
nice place to stay, nice memories to say. :)
sisipan si YDP :)


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...