Isnin, 26 Julai 2010

~SaLAm niSfU SyaAbaN:)~

petang tadi,

"wawa,malam ni nk pi x skolah mak.

ada bace yasin smpena nisfu syaaban"

"uitt..dngar cm best:)"

tp aku senyap je

niat nk pi..

tapi

aku usha balik keje yg x siap lagi..

huuu..

sangat x baek diri ini..

rase nyesal lak x pi..

pastue aku cm rase x sdap ati.

cm sesuatu yg x best..

at last,

aku pn lepas solat maghrib

amik yasin aku yg aku bwak pi skolah tiap ari jumaat

(yasin rasmi aku)

aku bace 3x

baru aku rase aman skit..

da la kne tinggal kat umah ssorng

orng len sume pi..

tu la,malas lagi pi surau:(

ampunkan aku Ya Allah:(

:(

:(

:(

:(

Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hamba-Nya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci).” [Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain].

Dari Abu Hurairah r.a : Nabi saw bersabda : “Telah datang kepadaku Jibrail pada malam nisfu Syaaban dan dia berkata : “Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintulah rahmat dibuka. Maka berdirilah dan kerjakan solat lalu angkatlah kedua tanganmu ke langit”. Kata saya : Hai Jibrail, apakah erti malam ini?” Dia menjawab : “Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah swt mengampuni orang-orang yang tidak mensyerikatkan Allah dengan sesuatupun, kecuali para ahli sihir, dukun, orang yang suka bermusuhan, peminum khamar, orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang yang suka mengadu domba dan orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni sehingga mereka bertaubat dan tidak mengulangi.” (Zubdathul Wa’izhin)

Diriwayatkan, bahawa Nabi saw bersabda : “Barangsiapa berpuasa tiga dari permulaan Syaaban dan tiga hari di pertengahan Syaaban dan tiga hari di akhir Syaaban, maka Allah swt mencatat untuknya, pahala seperti pahala 70 Nabi, dan seperti orang-orang yang beribadah kepada Allah swt selama 70 tahun dan apabila dia mati di tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid.

Nabi saw bersabda : “Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allahdan berbuat ketaatan kepada-Nya serta menahan diri dari segala perbuatan maksiat, maka Allah swt mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam satu tahun itu dari segala macam bencana dan dari macam-macam penyakit.”

Petikan dari buku Duratun Nasihin tulisan Usman AlKhaibawi.


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

~sAyanG fAMilY sAYa sANgat2!!~





semoga keluarga kecayangan aku sentiasa dalam rahmatNya
haii..sape x sayang family oii~

ttbe rase sangat bertuah ada fmily yg sangat10000x
SWEEET!!!!

muaahhh!!muaahh!!
luv u all dear>>
ayah:)
emak:)
along:)
bang cik:)
fidaus:)
pojan:)
paim:)
arouq:)

penambahan ahli>>
tompok:)
merah:)
4 ekor cute kitten yg x bg nama lg:)

LUV U!!!!!!!!!!


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Ahad, 25 Julai 2010

~aLkiSah dI MalAm hAri~

ok sume!!!!!!!!
aku x puas hati ngan korng..
sebab korng da tido time ni tapi aku tak..
kenape??
plezz..
jangan tanye kenape..
biar beta sebagai pemerintah blog ini
khabarkan kpd tuan hamba semua
sob..sob..sob..
alkisah..
disebabkan kelalaian beta di siang dan petang hari..
mengfacebook dan memblogkan diri..
maka dengan ini..
beta telah menghukum diri beta sendiri
untuk tido lewat..
huwaaaa..
beta sangat mengantuk sekarang..
tapi kena siapkan semua kerja
hal ehwal pentadbiran negara(assignment actually)
sangat banyak..
so,harus beta kerjakan dengan segera
jikalau tidak..
keesokan harinya beta tidak dapat meninjau perjalanan negara beta(study actually)
maka disebabkan keinginan beta untuk beradu sangat tinggi
maka beta terpaksa memblogkan diri sekali lagi..
mukabuku beta tidak buka kerana bimbang beta akan habiskan masa beta di sana
sangat bertuah kerana kekanda beta masih belum beradu
kekanda,sudilah kiranya kekanda menemani adinda?
tidak!!
what??!!!
apakah??
arghhh...
sangat murka:(

sangat murka juga kepada mukabuku dan blog
kenapa kalian wujud
kalian sudah membazirkan masa beta
banyak lagi hal ehwal negara perlu beta selesaikan
kenapa kalian terhegeh2 mencemar duli mengikuti beta??
kenapa??
dan kenapa beta terlalu alpa melayan kalian
hingga pentadbiran negara beta terabai
ahh!!
silap beta juga..

biarkan..
dan beta terpaksa beredar
pentadbiran kewangan beta(pngajian prniagaan)
masih belum selesai..
karya agung beta(karangan)
juga masih di pertengahan..
akhir kalam dari beta
pemerintah tak diiktiraf di negara kayangan blog..
salam rakyat jelataku..
tidurlah diiringi gema selakan demi selakan
dari kitab-kitab(buku2) beta..

p/s:aku baru abis study bhasa melayu klasik
orng kate kalo x pratikkan,nnt lupe..
so,this it!!aku xnk lupe ape yg aku da blaja ok!



terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Sabtu, 24 Julai 2010

~saPe nK bacE 1 stORy??~



meh ikuti sedutan cerita ini..
























so.....
cerita ini tiada kne mngena antara orng yg hidup
atau pn yg telah kembali ke akhirat..

just mnghilangkn rasa gundah gulana dlm ati ni
:)

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Jumaat, 23 Julai 2010

~keTIka AllaH meMILihmu uNTukKu~


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu mekar..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn kehadiranmu,
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah lelaki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Kerana kelak kita akan bersatu...
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahawa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya..
Maka genggam tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah..
Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau cuba meluruskanku, kerana aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, kerana akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Nescaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kukuh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penampung hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di hatinya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang roh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkat, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merangkul hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Redhalah padaku,
Sungguh Redhamu adalah Redha Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Syurga-Nya..
Kerana bagiku kau adalah kunci Syurgaku..



-----@***@-----



Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : "Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk surga." (HR. Ahmad dan Thabrani)

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Isnin, 12 Julai 2010

~dApaT 'aDik' BaRu!!!~


masa aku kat kursus karnival pra-u aritue
aku x sangka
balik2 je adik aku jerit
"wawa,merah da beranak da!!"
"yeke??!!"
"sini!sini!"dengan muke xcited..
"waaaa!!"
*teruja

4 ekor semuanya..
3 betina,sekor jantan:)

maknyer..merah:)


hahaha...
tomei!!!

yg ni la yg jantan..
ada 3 bintik je kat badan dia:)

yg ni lak yg paling cute:D

nilah bapaknyer..
pengacau hidup aku selama nie..
TOMPOK!!!

'adik beradik' aku da bertambah..
anak2 mak pn da bertambah..
nnt bila semua da besar,mst nakal cm bapak dia..
owhhhh..
sangat x sabar!!!



terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Jumaat, 9 Julai 2010

~sAngAT sUKe hAti!!!~


05/07/2010-08/07/2010..
aku,atan,remy,intan dan mira
mengorakkan langkah ke Kuantan..
nak penuhkan kedatangan kami ke..
Karnival Pra-U Peringkat Kebangsaan 2010!!
di Cherating Bay Resort,Kuantan..

so,kami gi tumpang bas SMKAP selepas dihantar oleh
C. Suhazlan n C. Razmi..
thanks a lot cikgu:)

sampai sana,jumpa ramai sangat kekawan..
satu benda yg sangat teruja..
diorng sume nmpk sngt matang berbanding kitorng..
waa..rase sangat rendah diri..
huhuhu
apepun,lets check this out!

bas SMKAP..
sume ceria la konon
hahaha..

Lokasi:Dewan Kompleks Budaya Cherating
Masa:8.oo pagi-12.oo tghari
*setelah penat berjalan dengan pakaian lengkap berblezer,smpai pun..*

kontijen SMK Selancar..
C. Suhazlan:)
penerimaan sijil:)
kawan yg aku dapat dalam masa 10 saat
yusma fariza
dak terengganu:)


NEXT>>
Lokasi:khemah makan
Masa:11.00 mlm-1.20 pagi
*gile ah,x pnah aku kuar mlm smpai cmni lwat!*
dak kelantan,wan..
(baju putih)
wan and naza..
cam kembar..
penat dengar bbdak kelantan kecek kelate..
dok pahe
apepun seronok kenal ngan diorang
suke jumpe kwan baru yg sweet:)

NEXT>>
Lokasi:Kompleks Budaya Cherating
Masa:7.30 mlm-10.10 mlm
*jujur,serve sgt mengecewakan:(*
sengih x ingat dunia:D

dak2 Clifford..
cun sey!!

xtau dak2 ne:)

kkwan lama aku mase kat SMKAP
nice 2 meet u all again gurls:)

xtau dak mane..
mail yg snap pic
sape ntah nie?!!
lpas pnat tunggu mkanan
sampai xde mood nk makan..
(padahal terang2 nmpk pinggan aku da licin:D)
faizah and....
actually aku lupe nme dia..
tp she's a nice gurl:)

NEXT>>
Lokasi:pantai Cherating
Masa:4.oo-6.30 ptng

nmpk agak ramai
dan sememangnya ramai:0
kumpulan 35..
naik pn tiang kami:)

maskadir(pekan)and mail(sri rompin)
thanks guys coz make me happy to be in our group:)
hope leh jumpe lagi..
(sangat berharap ok!!)

NEXT>>
Lokasi:Dewan Besar
Masa:x ingat...ngee~
kumpulan yg berjaya menamatkan tugasan dgn jayanyer:)
wee~
apabila geng selancar berkumpul semula:)
kecunnan terserlah..
ahaks!!
muka x leh bla sume:)
happy seh!!
ngah men pun lapar lagi..
layan~


NEXT>>
Lokasi:Dewan Besar
Masa;forgot..Bahas mini parlimen
*best gile..
bebudak ni sume sngat xpert bila berada di hadapan khalayak:)
very respect 2 them
ni sume kkwan yg aku smpat berkenalan
but,aku da lupe nama diorng:(
xpe,yg pnting salam perkenalan dah dihulurkan:)

dak2 serumah ngan aku:)




SMK Clifford:)

SMK Jengka:)



TIME 4 US!!!



ngan dak SMK Cameron Highland,Syafiqa..
dari atas sanggup trun bawah nk join karnival nie


kesemua YB yg telah mencurahkan idea dlm
Perbahasan Mini Parlimen
aku sgt kagum ngan diorng
tabik!!

rasa sgt gumbira dpat gi sane..
thanks a lot kpd ckgu Suhazlan sbb bagi kami peluang gi..
waaa..
very sweet memories..
byk bende yg kitorng dapat
dan yg penting,
kami mula dapat stu semangat dan percaya
langkah kami x silap
Allah dah tentukan kami di sini..
so,we just go on with our life..
:)
and da jumpe group karnival ni kat fb
sape yg nk join

penambahan..
and
karnival nie msuk paper maa..

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...