Ahad, 27 September 2009

ISTIMEWANYA WANITA..


wanita,wanita,wanita...hmmm...ari nie aku jmpe something yg agak mnyentuh hati aku..rasanya elok aku catatkan kat sini agar ia sntiasa dpat mngingatkan aku..insyaAllah...

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya da n bila dia hiburkan hati anaknya,Allah memberi 12 tahun pahala ibadat..

Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan..


Wanita yang menguli tepung gandum dengan :bismillah",Allah akan berkati rezekinya..


Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah..


Wanita yang hamil akan mendapat pahala berpuasa pada siang hari..

Wanita yang hamil akan mendapat pahala beribadat pada malam hari..


Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa,dan setiap kesakitan pada satu uratnya,Allah mengurniakan satu pahala lagi..

Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas brsalin,dia akan dikira mati syahid..


Jika wanita melayan suami tanpa khianat,akan mendapat pahala 12 tahun solat..

Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh(2 1/2 tahun)maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya..


Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis,Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa..

Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat 7 tola perak..

Wanita yang meninggal dunia dengan satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat..


Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah,,


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Khamis, 17 September 2009

KRINGGGG!!!!!!!

"ehem..perhatian kepada semua pelajar,anda dibenarkan pulang pada pukul 1 tengahari..sekian,harap maklum"suara cikgu berkumandang dari speaker sbelah kelas aku..
"ha!biar betol balik kol 1??!!"suara sumbang tue menegur,dengan muka yg x pham..
"ko nie,kalo cikgu dh announce tue maksudnyer btol laa,xkan cikgu nk men2 lak.."
"mne laa tau kot2 cikgu nk testing mikrofon ke.."kat luar kelas dah kedengaran sorakan bbudak f1 n f2..hish!mmg bbdak tol la diorang nie.. kami yg f6 nie pn angkat beg la gak,tp konon2 bersikap matang,just keluar dr kelas dgn muka xde perasaanbila dpt blik awal,,tp,sbenarnyer dlm ati...yea!yea!balik awl!yea!yea!...chis!seemuanyer hipokrit,termasuk laa aku..alaa..bkan pe,dh beso panjang nie,bruk noo kalo wat cm bbdak..kan,kan..

"wei,SELAMAT HARI RAYA!!senang2 jemput laa dtang umah..aku xde kat umah,blik kmpung,korang tunggu je laa dpan umah aku smpai aku blik..hahaha.."Atan dgn bangganyer jerit dlm kelas.."sibuk tol laa mamat nie"kataku,dlm ati...
"alaa..x best la rmai x dtng skolah ari nie,mntang2 la ari last skolah,wat cuti sendiri lak diorang nie.."minah sblah aku dah mula kluarkan buah fikirannya..
huhuhu..aku just sengih n kmas buku..banyaknyer buku nk bwk blik..baca ke x nie??ahh,xpe,bwak je blik..dah siap kmas,aku duduk jap,tgk kelas aku yg mmang dari pagi lagi mcm xde orng je dtang..cbe byangkan,dr 35 orng,12 je yg dtang!!nk skolah ke x nie..tp,aku x ksah sgt coz x rmai orang x laa bsing sgt..tp maslahnyer 1 orng mewakili 3 orang..nisbah kebisingannya 1:3..kalo 12 drab 3,bpe?36!!byangkan je laa mcm mne suasana kelas aku hari nie..
ape pn kitorang sempat bergambar..huhu....

9 orang trmasuk jurugambar,nie je yg datang..
ish,ish,ish...

"eh,td cikgu Zainarita panggil ko ngan khairul knape??"mira tgur aku..ish,nk ckap ke x nie??ckap kang kata aku riak lak..hmm..ckp je laa..
"xde pe pn,dia kasi kitorang duit raya.."kataku dgn muka selamber.."hah!knape korang dpt??"dia tanye lagi.."sbb markah tertinggi Sejarah exam aritue.."muka aku selamber lagi..
then,timah cuit aku"kiranya ko dpt duit raya lebih laa ari nie ekk?cmpur ngan duit yg pengetua bagi.."aku pn dgan muka selamber lagi sekali jwab"aah,lebih kurng laa,rezeki..Alhamdulillah..dah laa wei,jom balik.."aku mlas nk pnjangkan perbincangan kitorang,tkut wujud perasaan riak dlm diri aku..btol..aku tkut sgt kalo perasaan tue wjud..

so,bermula laa cuti raya hari nie..BALIK KAMPUNG!dah lama x main mercun..apa?x malu?alaa..biar laa..sskali nk jgak merasa men mercun..hmm..rasanyer aku jd penonton je kot.. hehehe...apapun aku x sbar nk balik kampung...

anyway..SELAMAT MENYANBUT HARI RAYA AIDILFITRI..maafkan kesalahan yg aku dah wat samada secara sedar atau x...k,salam...

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Isnin, 7 September 2009

BAYANGKAN..

Assalamualaikum..
lalala~aku dengan senang hati mencapai laptop ayah n online..hmm..jalan2 view blog n mencari sedikit berita dunia..pe kbor dunia hari nie??shat?? so,cm bese aku buka YM..hmm..x rmai yg online skang,xpe la..so,aku terus ke iluvislam.com..menambah ilmu yg x seberapa nie..waa..meriah tol diorng kat laman web tue,lelagi bulan Ramadhan nie..mmacam..aku pn pe lagi,join sekaki laa..then aku view artikel2 yg ada kat situ and aku terbaca satu artikel nie..bila aku baca,ishk..aku jd sedih,tetiba rasa rindu aku pada kekasih Allah itu wujud.. rasa bersalah pn ada..so,aku rasa kat sini elok kalau aku kongsi ngan visitor2 blog aku,semoga kita semua kembali ke jalanNya..

Assalamualaikum w.b.t..
Bayangkan apabila Rasulullah SAW dengan seizin Allah, tiba-tiba muncul mengetuk rumah kita...Baginda datang dengan tersenyum dan muka bersih dimuka pintu rumah kita.. Apa yang akan kita lakukan? Mestinya kita akan sangat berbahagia, memeluk baginda erat-erat, dan lantas mempersilakan baginda masuk ke ruang tamu kita. Kemudian kita tentunya akan meminta dengan sangat agar Rasulullah SAW sudi menginap beberapa hari di rumah kita. Baginda tentu tersenyum.....
Tapi barangkali Kita meminta pula Rasulullah SAW menunggu sebentar di depan pintu kerana kita teringat video CD Rated 18xxx yang ada di ruang tengah, dan kita tergesa-gesa memindahkan dahulu CD tersebut ke dalam. Baginda tentu tetap tersenyum.....

Atau barangkali, kita teringat akan lukisan wanita separuh telanjang yang kita gantung diruang tamu kita, sehingga kita terpaksa juga! memindahkannya ke belakang secara tergesa-gesa.. Barangkali kita akan memindahkan lafaz Allah dan Muhammad yang ada diruang samping dan meletakkannya di ruang tamu.Baginda tentu tersenyum.....

Bagaimana bila Rasulullah SAW bersedia menginap dirumah kita?

Barangkali kita teringat bahawa anak kita lebih hafal lagu-lagu barat daripada menghafal selawat kepada Nabi. Barangkali kita menjadi malu bahawa anak-anak tidak mengetahui sedikitpun sejarah Rasulullah SAW, kerana kita lupa dan lalai mengajari anak-anak kita. Baginda tentu tersenyum.....

Barangkali kita jadi malu bahawa anak-anak kita tidak mengetahui satupun nama keluarga Rasulullah SAW dan sahabatnya, tetapi hafal di luar kepala mengenai anggota Power Rangers atau Penyu Ninja. Barangkali kita terpaksa menukar satu kamar mandi menjadi ruang solat. Barangkali kita teringat bahawa perempuan dirumah kita tidak memiliki koleksi pakaian yang sesuai u! Ntuk berhadapan dengan Rasulullah SAW. Baginda tentu tersenyum.....

Belum lagi koleksi buku-buku kita dan anak-anak kita.. Belum lagi koleksi kaset/CD kita dan anak-anak kita.. Belum lagi koleksi karaoke kita dan anak-anak kita.. Kemanakah kita harus menyingkirkan semua koleksi tersebut demi menghormati junjungan kita?
Barangkali kita menjadi malu diketahui junjungan kita bahawa kita tidak ke masjid meskipun azan berbunyi. Baginda tentu tersenyum.....

Barangkali kita menjadi malu kerana pada saat azan Maghrib, keluarga kita malah sibuk di depan TV. Barangkali kita menjadi malu kerana kita menghabiskan hampir seluruh waktu kita untuk mencari kesenangan duniawi. Barangkali kita menjadi malu kerana keluarga kita tidak pernah menjalankan solat sunat. Barangkali kita menjadi malu kerana keluarga kita jarang membaca Al-Quran. Barangkali kita menjadi malu bahawa kita tidak mengenal tetangga-tetangga kita. Baginda tentu tersenyum.....

Barangkali kita menjadi malu jika Rasulullah SAW menanyakan kepada kita siapa nama tukang sampah yang setiap hari lewat di depan rumah kita. Barangkali kita menjadi malu jika Rasulullah bertanya tentang nama dan alamat tukang penjaga masjid di tempat kita. Betapa senyum baginda masih ada di situ.....

Bayangkan apabila Rasulullah SAW tiba-tiba muncul di depan rumah kita...Apa yang akan kita lakukan?

Masihkan kita memeluk junjungan kita dan mempersilakan baginda masuk dan menginap di rumah kita? Atau akhirnya dengan berat hati kita akan menolak beliau berkunjung ke rumah kerana hal itu akan sangat membuat kita kalut dan malu?

Maafkan kami, ya Rasulullah.....

Masihkan baginda tersenyum.....?
Senyum pilu, senyum sedih dan senyum getir.....Oh, betapa memalukannya kehidupan kita saat ini di mata Rasulullah....
-----------------------------------------------Sampaikanlah kepada teman-teman! moga kita dapat hayati dan renunginya bersama…


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

JAWAB..

ASSALAMUALAIKUM..kali nie aku dpat tag dari sorang kwan aku nie..come orangnye..huhu..tp,name dia huh,jauh panggang dari api..haa..kan aku dah berpuitis nie..hehe..mane taknye..orangnye punye laa kecil moleknye,come je aku nengoknye,tp name dia TREX..tp,sbb name nie laa aku sntiasa ingat dia..tmbah syang lg..ok,kmbali kpd objektif kajian kite..wah!skema ayatnye..jap,dia ada tlis something psal aku..nie dia..
wawa~kwan sekelas ak..slalo buat mende ngarot2 ngan huda..dlu die mnat gler dgn faizal af..tp skrg die dh kmbali ke alam normal..prnah duk sblah ak tyme f2..thanx a lot 4 everything..trmsuklah protect ak dr amir chemut yg cilabat n kjut ak dr tido yg khusyuk..uhuhuhuh

ok laa,truskan ngan tagnye,k..

Arahannya adalah "upload picture yang anda gemari dan jawab soklan di bawah":
Kenapa anda suke gambar ini?
sbb aku mmg gila cite nie..AVATAR THE LEGEND OF AANG..huhu..dlam gmbar nie,aang dah berjaya meggabungkan keempat2 elemen iaitu waterbender,airbender,earthbender n firebender..smart..tgoklah cite nie..eh!dah terpromote lak..hehehe..

Bila kali terakhir mkn pizza?
mse darjah 5..btul..x tipu..sbb aku x suke sangat mkan pizza..huhu..jgan mrah ye pminat pizza..

Lagu terakhir yg anda dengar?
lagu Situasi..nyanyian..adik aku..huhu..x sdap noo aku mendengornyee..eee..

Apa yg anda buat selain selesaikan tag ini?
huhu..byak..pling pnting memblas msg2 kwan2 aku nie..lg 1,mak aku dah bsing sruh wat air utk minum malam..hmmm..

Selain nama sendiri anda suka dipanggil dgn panggilan apa?
wawa..tp untuk family n kengkwan(pompuan jee!!),aku x suke kwn2 laki pnggil aku wawa..eeuuw!!geli..xtau nape..rase nak lempang kalo diorng pnggil aku gitu..(ceh!mcm laa brani sgt!)

FIN..

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Khamis, 3 September 2009

LEARN AND KEEP IT IN YOUR HEART (1)

Assalamualaikum...
ok,lets see what i have learn and sometimes it related with our life...hmm..ok,lets start with
HISTORY..
disebabkan sejarah aku belajar dlm BM,so,kita discuss dlm BM ok?
emm..utk jwab dlm exam,cikgu ckap mest ada fakta,huraian dan contoh,so,lets check this out..
MySpace

FAKTA 1:
ok,first(eh,nie kan BI?hmm..)sesebuah empayar means sbuah kerajaan yg tertinggi n berdaulat yg
MENGUASAI WILAYAH2 LAIN...
HURAIAN:
dan,antara prasyarat utk menakluk ssebuah wilayah ialah dgn menggunakan strategi tersendiri..tau x apa?cara paling mudah utk menakluk ssbuah wilayah ialah dengan mengambil kesempatan keatas wilayah yg sedang mengalami pergolakan n masalah dalaman,like perebutan kuasa(politik)...
CONTOH:
Singapura(waktu tue berada dlm empayar Johor),berlaku perebutan kuasa dan takhta antara 2 orng putera Sultan Johor,iaitu Tengku Abdul Rahman(putera bongsu) dan Tengku Hussein(putera sulung)..so,ini adalah masalah dalamannya..ok,then Stamford Raffles yg diarahkan oleh Lord Hastings utk mencari pangkalan baru telah menyibukkan diri..sbb..dia nk Singapura laa,Singapura tmpat yg strategik..so,dia mulakan langkah dgn memujuk 2 beradik nie..dan akhirnya,pd 6 Februari 1819,dia telah mendapatkan perjanjian dr 2 beradik itu utk bertapak dan membina loji di Singapura..dan secara rasminya Singapura diserahkan kpd pihak British... dan Singapura terus dikuasai oleh British..ok,cukup sampai situ..
PERKAITAN:
ok,cuba teliti dan fikir..sgt berkait,andaikan Singapura ialah diri kita,2 beradik ini pula ialah iman dan nafsu yg telah hilang hala tujunya..tidak dipimpin,ini ialah masalah dalaman dlm diri kita! so, Stamford Raffles plak ialah syaitan dan iblis yg mengambil kesempatan di atas ketidakstabilan iman dan nafsu,sbb apa??sbb dia tahu SINGAPURA(diri kita)dpt memberi keuntungan kpdnya.. so,dgn langkah yg diambil,dia tlh membuatkan diri kita membenarkan mereka bertapak dlm diri kita,dan kesudahannya Singapura(diri kita)
DIKUASAI...nampak x??

FAKTA 2:
second,kekuatan sesebuah empayar bergantung kpd
KEBIJAKSANAAN PEMERINTAH DAN CARA PENTADBIRAN PEMERINTAH TERSEBUT...
HURAIAN:
seseorang pemerintah yg bijak akan manage empayarnya dgn cekap utk memastikan empayarnya tetap teguh dan tidak mudah ditumbang dan dia juga tidak digulingkan..
CONTOH:
Empayar China mencapai zaman kegemilangannya semasa pemerintahan SHIH HUANG TI.. cara pentadbirannya ialah dgn menyatukan wilayah2 di China,beliau juga telah melakukan rampasan senjata yg dimiliki oleh semua rakyat China..dan,beliau juga telah memerintah secara
LEGALISME(menguatkuasakan kepatuhan kpd undang2)...
Empayar Yunani,ISKANDAR ZULKARNAIN telah meluaskan taklukannya ke benua asia,menawan Asia Minor,menawan Parsi,Mesir,Lembah Tigris dan Euphrates dan Lembah Sungai Indus..fin..
PERKAITAN:
anggap diri kita nie Empayar China,(wlaupun kita bukan org cina),then utk mengukuhkan kedudukan kita,kita dah lantik pemimpin iaitu SHIH HUANG TI iaitu
AKAL kita..jd akal nie bertindak dgn menyatukan hati kita(wilayah2)utk pastikan empayar tak berpecah belah..pastue,akal rampas SENJATA iaitu SIFAT2 MAZMUMAH(x elok)drpd rakyat(anggota badan kita)..like mengumpat(pedang)dr LIDAH dan sebagainya...pemerintahan secara LEGALISME pula dpt kita tafsirkan dgn kepatuhan kpd perintah ALLAH..
kita beralih plak kpd Empayar Yunani,ISKANDAR ZULKARNAIN iaitu diri kita,akan cuba meluaskan pengaruh(bkan pengaruh politik tau!)iatu dgn cuba menyebarkan ajaran islam ini kpd masyarakat sekeliling...ok,leh terima x??

KESIMPULAN:
so,thats it..benda2 nie la yg bermain2 dlm otak aku masa ngah belajar
SEJARAH TAMADUN DUNIA DAN ASIA.. thanks a lot to ny teachers,EN.ROSLI AND PN.ZAINARITA..(^_^)!!
lepas nie byak lg yg akan aku pelajari,tp bkan sejarah jee yg dpt diaplikasikan dlm hidup kita,byak lagi subjek2 lain..hmm..nnt kita go trough satu2 ekk..

Hope lepas nie kita semua akan lebih success lagi bila kita lebih memahami ssuatu subjek dari aspek tersurat da yang tersirat...INSYAALLAH..MySpace
FIN
MySpace

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...