Sabtu, 14 Disember 2013

TIUP HABUK BUANG KARAT. /TEATER HARI PENDIDIK USM

Assalamualaikum. tudiaa... tebal punya habuk aku kumpul untuk blog ni. tiup sikit.... kena polish ni.. last post 22 Oktober. sempena hari pilihanraya kampus. lama tu. calon pun dah menang, tahniah. dah selesai separuh tanggungjawab mereka sepanjang satu semester ni, tinggal lagi satu semester. dan aku sebagai orang kebanyakan hanya menyokong dari belakang :) 
ok, itu sahaja! terbaik lah... dah la lama tak update, sekali update, ciput je. Pftt~ oh ye, sedikit selingan untuk kalian. 12 Disember yang lepas telah diadakan Hari Pendidik USM anjuran Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan. macam-macam event yang berjalan. dan antara yang aku dan kawan-kawan terlibat ialah persembahan  teater. ucapan tahniah buat semua krew produksi dan krew sokongan. benar kata pengarah projek, setiap ahli dalam team PERCA HATI ini penting, tidak kiralah pelakon ke, lighting ke, muzik ke, prop ke, semuanya PENTING! jadi, TERIMA KASIH SEMUA!!
rakaman full masih belum dijumpai, sedang mencari. yang ada cuma video kesinambungan dan bloopers. nanti upload yang lain ye. (macam la orang nak tengok sangat. huhu)
post sebelum ini;

PILIHANRAYA KAMPUS (PRK) PERJUANGANNYA KIAN BERMULA


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Selasa, 22 Oktober 2013

PILIHANRAYA KAMPUS (PRK) PERJUANGANNYA KIAN BERMULA

Asalamualaikum. wah, nampaknya hari-hari di USM semakin hangat dengan pelbagai manifesto dan sokongan-sokongan sempena Pilihanraya Kampus (PRK) yang akan berlangsung 24 Oktober ini. Kepada semua pelajar USM, semoga kita semua dapat turun menjalankan amanah tersebut. Menyentuh soal itu, terdetik hati untuk memberi sokongan kepada sahabat yang turut terlibat dalam peristiwa ini. 
Ingin diingatkan di sini, setiap sokongan yang diberikan bukanlah atas dasar sahabat, atau atas dasar apa sekalipun, tetapi sebagai manusia, kita maklum akan siapa yang mampu memimpin, siapa yang mampu menegakkan keadilan pelajar. Semoga harapan dan kepercayaan yang diberikan dipandang tinggi oleh setiap calon yang bertanding.
Abdullah bin ‘amru bin al ‘ash r.a berkata: Rasulullah saw bersabda: sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil, kelak disisi Allah ditempatkan di atas mimbar dari cahaya, ialah mereka yang adil dalam hukum terhadap keluarga dan apa saja yang diserahkan (dikuasakan) kepada mereka.
 (muslim)
Rasulullah saw bersabda: sesungguhnya manusia yang paling dicintai allah pada hari kiamat dan yang paling dekat kedudukannya di sisi allah adalah seorang pemimpin yang adil. Sedangkan orang yang paling dibenci allah dan sangat jauh dari allah adalah seorang pemimpin yang zalim. 
(hr. Turmudzi)
juga tidak dilupakan buat warga USIM. Ini antara calon yang saya kenali. Berdasarkan perkenalan saya dengannya, InsyaAllah beliau antara calon yang anda cari. :)
p/s: ayat aku agak tunggang langgang. mungkin puitisnya telah dihabiskan untuk menyiapkan assignment cerpen tempoh hari. T_T 
p/s 2: cerita bab raya tertinggal la pulak.. aduyai...
post sebelum ini:

WALAU SIApApUN MEREKA


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Khamis, 10 Oktober 2013

WALAU SIApApUN MEREKA

menghabiskan sedikit masa di Bilik Rehat pusat pengajian ilmu pendidikan sementara menunggu kelas seterusnya dengan harapan dapat menyiapkan tugasan yang perlu dihantar dalam masa terdekat ini. apapun, curi masa juga untuk pulang ke kampung menjenguk nenda, bersama-sama meraikan Aidiladha. sudah cukup lama kukira tidak menjejak kaki ke bumi jelapang padi itu.. 



sedang leka berseorangan, hadir seorang pelajar lelaki antarabangsa, merebahkan diri di kerusi panjang sambil menarik nafas lega. penat gamaknya melalui hari-hari di perantauan ini. aku agak dia dari Iran. nampak! bijak benar meneka walau hanya sekilas pandang! 
sekali lagi ketenangan diganggu dengan kedatangan wanita bertudung litup, Manis sekali wajahnya ditambah dengan cermin mata separa bingkai, kelihata lebih intelek. dia menegur jejaka Iran itu. aku di tepi tidak dipedulikan. kenapa? ya, mungkin kerana mereka saling mengenali. tapi perbualan mereka cukup jelas menegur gegendang telinga si aku ini. berbicara seolah-olah ingin mengajak aku sekali bersembang. tiba-tiba, telefon bimbit si wanita berdering. namun dimatikan segera.

Lelaki- why don't you answer?
Wanita- its my brother from Iraq. if i answer, i have to pay all the charge. well.. its so expensive.
Lelaki- owh i see.. you from Iraq.. so, what you brother doing?
Wanita- he's an engineer.. 
Lelaki-- wow.. good.. how about your father?
Wanita- terdiam. (dan secara tidak langsung aku semakin berminat dengan perbualan mereka walaupun dialek arab itu masih ada)
wanita- what you ask me?
Lelaki- what your father doing right now?
Wanita- (suara perlahan) he's SYAHID.
Lelaki- Subhanaallah..Subhanaallah.. Al-Fatihah..
kedua-dua mereka terus terdiam sebelum si wanita meminta diri untuk beredar. wajah mereka tampak tenang. hati aku jadi runtun..
dan ya, ia meninggalkan kesan pada aku. walau siapapun mereka, Al-Fatihah untuk semua..

pray for Egyt and Syria
post sebelum ini-

DAN UMUR BERTAMBAH LAGI


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Isnin, 30 September 2013

DAN UMUR BERTAMBAH LAGI

seminggu kemudian.. ya, setelah seminggu, barulah mendapat keinginan untuk bercerita serba serbi tentang pertambahan usia yang melanda 23 September yang lepas. Ucapan terima kasih buat yang mendoakan diri ini. Terima kasih yang sudi mengingati. Terima kasih yang tak bentah menggembirakan hati ini. Terima kasih si jantung hati. ^_^ Syukran.. 
sedikit penghargaan buat mereka. 
Terima kasih juga buat mereka yang meluangkan masa bersama. walau hanya seketika, tapi hati ini maklum akan keikhlasan kalian. Terima kasih.. Terima kasih. (tunduk hormat)
Terima kasih adik-adik buat kejutan yang memang terkejut itu. Ambil masa agak lama untuk hilangkan segala tepung-tepungan itu.. tapi dari situ akak gembira, kerana kalian memang gila dan totally sweet ok! ^_^
Syukran Jazilan
semoga pertambahan usia ini bikin aku lebih cakna dengan perjalanan dunia, cakna dengan kepentingan akhirat. 
post sebelum ini-

TERIMA KASIH LA YE PAK CIK BAS!


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Rabu, 18 September 2013

TERIMA KASIH LA YE PAK CIK BAS!

Assalamualaikum.. semester ini agak kelam kabut, berlari-lari anak ke kelas pagi ke petang, petang ke malam. Tapi siapa kisah, mungkin nanti aku akan guna pepatah alah bisa tegal biasa. Semalam kelas Sintaksis Bahasa Melayu, membuat aku kembali berlari pada awalnya, tapi bas yang ditunggu tak kunjung tiba. Siapa yang mencipta sistem sebegini, aku sudah merungut itu dan ini. Bila aku sedar aku sudah memasuki fasa kelewatan yang melampau, akhirnya ambil keputusan untuk berjalan, ya, lorong Dewan Budaya itu sunyi, cuma mampu berdoa dan berharap tiada apa yang menegur, berkira-kira dalam hati, 'haa...tengok lagi The Conjuring, paku pontianak, tengok!tengok!'
Setiba di kelas, tumpuan mereka pada aku, ditambah pulak dengan pintu yang bunyi gedegaaangg!! aduhh... nasib aku baik, kelas masih belum bermula. tetapi aku masih rasa tak selesa dan down gila sebab lewat. nggak tahu kenapa. 
Bila pensyarah mula berbicara, beliau tidak mengajar hari ini, tetapi memberi sedikit bicara rohani katanya. ini serba sedikit intinya.
'Manusia akan sentiasa kegagalan, tetapi setiap kegagalan itu berbeza. bukan sekadar gagalnya peperiksaan. pernah tak awak tak dapat tarik ubi dari tanah? pernah tak awak pergi Tesco cari sawi tapi tak jumpa? pernah tak nak photostat nota, tapi kedai tutup? awak rasa gagal tak masa itu?'
'Ya!'
'Tapi dengan kegagalan itu, Allah beri kita perasaan untuk jadi lebih kuat, Allah didik hati kita untuk kenal apa itu sabar.' beliau berbicara terus-terusan, dan air mata aku tak henti-henti menitis.
Ya Allah, indahnya caturan hidupku yang Kau atur. Kau beri aku ujian kecil itu, Kau buat aku hitung saat aku rasa gagal kerana kelewatan itu tadi, dan Kau hadirkan pensyarah itu untuk ingatkan aku setelah apa yang berlaku. Benarlah, tak ada apa yang berlaku di dunia ini yang tiada hikmahnya. Jika aku datang awal tadi, mungkin hati aku tak terkesan dengan semua peringatan pensyarah itu. Tetapi hati aku sudah terkena impak yang hebat itu. Terima kasih Ya Allah atas teguran-Mu, terima kasih pak cik bas sebab tak datang-datang semasa saya menunggu.... terima kasih..
p/s- semoga lebih kuat untuk minggu-minggu akan datang.
pray for Egyt and Syria
post sebelum ini-

MEMANG KITA TAK KUAT, TAPI KITA TAK LEMAH


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Sabtu, 14 September 2013

MEMANG KITA TAK KUAT, TAPI KITA TAK LEMAH

Assalamualaikum.. Selamat pagi sabtu. Nampaknya, Penang cerah hari ini, berbeza dengan hari-hari sebelumnya. Alhamdulillah. 
Bercerita mengenai kekuatan dan kekuasaan. adakala kita tampak lemah apabila berhadapan dengan yang lebih atas dari kita, namun, kitaran hidup ciptaan Yang Esa itu ada timbal baliknya. Yang di atas tak selalunya benar dan kuat. dan yang di bawah tak kerapnya salah dan lemah. seseorang pernah berpesan pada aku ini, 'jangan nanti bila kau sudah berada di atas, kau lupa di mana permulaan kau dahulu. jangan nanti bila kau punya kuasa untuk berbicara, kau alpa pada siapa kau berkata-kata, jangan nanti bila tanganmu punya hak untuk bertindak semudah apapun, kau angkat ia tinggi melangit, menekan-nekan mereka yang di bawah. kerana kau ada kerana mereka, kau berkuasa kerana ada mereka yang menjulangmu, kau kenyang kerana mereka sentiasa ada bersamamu, tanpa mereka, kau bukan sesiapa'

pray for Egypt and Syria

post sebelum ini-

WORDLESS WEDNESDAY *SEMESTER TELAH BERMULA!*


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Rabu, 11 September 2013

WORDLESS WEDNESDAY *SEMESTER TELAH BERMULA!*


p/s- sebenarnya itu jadual semester lepas, semester ini masih dalam proses penambahan tutorial. #USM
pray for Egypt and Syria
post sebelum ini-

SYAWAL ADA LAGI KAN? AYUH BERAYA!!


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Sabtu, 31 Ogos 2013

SYAWAL ADA LAGI KAN? AYUH BERAYA!!

*post ini ditaip secepat yang mungkin* Assalamualaikum semua. Menginjak Syawal yang ke-24 ini, mengambil sedikit kesempatan meraikan Aidilfitri bersama-sama penduduk perumahan guru SMK Perwira Jaya. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang. Bermula dari pemasangan khemah di lorong jalan depan rumah aku, strategik kata mereka, *aku pun tak nampak mana strategiknya.. hahaha* pembahagian tugasan untuk menyediakan juadah, hinggalah ke majlis makannya, sempurna. Syukur sempat merasa jamuan untuk tahun ini walaupun malam ini dah nak bergerak pulang ke USM, raya tetap raya, maklumlah, tahun lepas tak dapat turut serta, kekangan kerja.. chewah! 
Bermula daripada pagi, proses menghias dan menghidang, Pukul 11 lebih tetamu dah mula tiba, seronok pulak menyambut cikgu-cikgu lama. Suasana meriah bila pak cik aiskrim datang bawak tong dia tu, letak depan rumah aku, tudiaaa.. pak cik aiskrim macam artis ko budak-budak tu kerumun.. pak cik tu senyum manis je.. semanis aiskrim kon dia tu..hahaha..
Next, Pengetua dah mula nak bagi duit raya. kalau pak cik aiskirm macam artis, Pengetua macam Ben 10 bila budak-budak mula keliling beliau. Slek betul la aku dah 22 tahun, kalau tak, aku rasa aku pun sama beratur amik duit raya... hahaha.. kenangan.. kenangan..
Bekas-bekas guru SMKPJ pun ramai yang datang, yang paling dihargai, mantan pengetua, Cikgu Raub! bila dia sampai je dari Batu Pahat, jelas nampak gembira dan sebak di wajah guru-guru di ini, Pada aku, beliau ketua yang baik, hingga nama beliau tak lekang di bibir murid-murid dan guru yang pernah berada di bawah pimpinan beliau. Ok, aku pulak yang sebak nih!! 
Ok, cukup kiranya aku bercerita.. jom zoom gambar pula!
 Cikgu Raub nak rasa aiskrim jugak.. huhu ^_^
Terima kasih kepada semua tenaga kerja yang turut sama membantu, rasa damai bersama mereka. Kalau dulu, jumlah kanak-kanak sangat rendah, kini perkampungan itu sudah mula riuh dengan suara-suara kecil. Kalau dulu, hanya tiga buah rumah sahaja yang digelar 'rumah guru', kini bilangannya sudah cukup untuk digelar 'masyarakat'.
Sempat jugak kot nak ucapkan SELAMAT HARI KEMERDEKAAN, MALAYSIA!!! ^_^
p/s:sempat juga kucup tangan guru kesayangan sebelum aku pulang ke bumi Penang.
~Pray For Egypt and Syria~
post sebelum ini:

[VIDEO] EPILOG SEORANG MANUSIA TAJUKNYA


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Isnin, 26 Ogos 2013

[VIDEO] EPILOG SEORANG MANUSIA TAJUKNYA

Ingatkah anda semua tentang kumpulan UNIC? ya, masa sekolah menengah dulu, lagu-lagu mereka menjadi kudapan telinga, sampai sekarang tak pernah lupa. Lonjakan nama mereka seiring kumpulan Rabbani, Hijjaz, Raihan, Nowseeheart, dan lain-lain lagi.
Kini, salah seorang ahlinya telah menubuhkan satu ikatan ukhwah yang membawa lagu-lagu berversi baru, Fitri's Clique. ya, dan aku lihat kebanyakan lagu mereka digubah sendiri oleh ahli mereka, Epy Shafik. orang satu kampung nih.. haha.. good job! ^_^
EPILOG SEORANG MANUSIA
kadangkala kita rasa diguna
demi kepentingan mereka 
kadangkala kita rasa terhina
rasa kerdilnya di dunia
rasa bersendirian
biarkan kita rasa susah jangan biar kita susahkan mereka
terbitkan keihlasan hati walau kita tak pernah dihargai..
kehidupan diibarat roda
yang berputar-putar mencari destinasi
Ooh langit tak selalu cerah
tak selalu mendung senyumlah sentiasa
jangan sedih....
ada yang rasa diri hebat
jalan dongak ke langit
pandangan semua orang salah
dia saja yang betul
megah berkata-kata namun kosong bicara..
astaghfirullahal'azim..........
p/s: terima kasih kepada Ain dan Kak Tasha sebab pasang lagu Fitri's Clique masa dalam kereta, hehehe..
~Pray For Egypt and Syria~
post sebelum ini:

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

5TH POST: BERCERITA TENTANG KEMATIAN

Kuatkan semangat, teruskan segmen REVIEW POST yang telah bermula sejak genap jumlah post sebanyak 300. ya, 300.. Entah apa yang aku ukir dalam blog inipun aku tak pasti hingga 300 banyaknya. Ini post yang keberapa? cuba kira... Apapun lets bring it on! 
Post kelima berunsur ketuhanan. Bercerita tentang senario yang berlaku kepada jenazah-jenazah saudara kita, mungkin untuk peringatan kepada kita yang masih hidup InsyaAllah. Boleh KLIK SINI untuk menjengah apa isi yang dicoretkan. Mungkin anda akan teringat cerita Tanah Kubur apabila membaca post ini. Semoga kita mengambil pengajaran dan dijauhkan daripada segala keaiban di dunia dan di akhirat.
Al-Fatihah buat arwah atok dan tok wan, pak su, abah, saudara maraku yang telah pergi, umat Islam yang telah dijemput Yang Esa, juga saudara seIslam kita di Mesir. AllahuAkhbar!
p/s: minggu lepas menghadiri Program Motivasi bersama Alumni SMK Selancar sebagai fasilitator, akan update ceritanya kemudian, masih mengumpul gambar ^_^
~pray for Egypt and Syria~
post sebelum ini:

[GAMBAR] THE ULTIMATE WEAPON EVER!!


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Selasa, 20 Ogos 2013

[GAMBAR] THE ULTIMATE WEAPON EVER!!

~PRAY FOR EGYPT AND SYRIA~
post sebelum ini-

13 OGOS HARI KIDAL


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Isnin, 19 Ogos 2013

13 OGOS HARI KIDAL

Salam Keamanan semua. Minggu lepas membuat peringatan kepada diri sendiri untuk post tentang ini dan....  ya, dah terlepas tarikh! bagus, tak pernah alert dengan semua peringatan. T_T
Apapun, lebih baik ada daripada tiada kan? ok, 13 Ogos telah diisytiharkan sebagai Hari Kidal Sedunia. Dan sebagai salah seorang yang berdiri dalam golongan ini, ingin sekali meraikannya.. *walaupun lewat*
Baiklah, menurut mereka, kidal bukan satu kecacatan, tapi golongan yang istimewa. err macam nak sama kan. ok, lupakan. bila diimbas kembali, aku pernah post tentang perkara ini 2 tahun yang lepas. ya, 2 tahun yang lepas. KLIK POST INI. semua info tentang kidal ada di sini, jadi tak perlu diulang lagi sekarang. Fakta tambahan, peluang untuk anak kidal adalah tipis jika ibu bapanya kidal. if you know what i mean. hiks~
[DSC03269.JPG]
^_^
p/s-mak cemburu aku buat post ini, sebab dia tak kidal. hehe.. jangan marah ye mak. sebelum terlupa, hari ini Hari Orang Utan Sedunia.
~PRAY FOR EGYPT AND SYRIA~
post sebelum ini-

WAHAI MEREKA DI SANA, WAHAI MEREKA DI SINI..


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Ahad, 18 Ogos 2013

WAHAI MEREKA DI SANA, WAHAI MEREKA DI SINI..

Asalamualaikum.. menjengah tabir blog yang sekian lama tertutup sejak sebelum Syawal lagi. Namun kukira masih belum terlambat untuk mengungkap Salam Syawal kepada semua yang mengenali diri ini, mahupun kepada semua yang telah mula melupai, moga ada secebis kenangan kita yang membuatkan kita kembali mengingati. 
Beikutan apa yang berlaku di negara saudara kita, kukira semua sedia maklum tentang itu. Tiada kata yang dapat diungkap, hanya doa berterusan yang dapat diutuskan.
Wahai mereka di sana, tiada apa yang menanti kalian selain syuga ganjaran-Nya. kumohon ketabahan dan kekuatan. Benar kata mereka, aku mungkin hanya bijak menitipkan kata-kata ini, tapi sejauh mana kemampuanku untuk membantu. Aku sendiri tidak pasti.
Wahai mereka di sini, syukur pada ketika ini, kita masih mampu merasai keamanan. Tapi percaya atau tidak, ia sedikit demi sedikit diragut. setiap hari pasti ada darah yang tumpah. si dia itu ditembak mati, si dia ini, dikelar bapa sendiri, si dia di sana, dibakar hidup-hidup, si kecil itu, diculik daripada keluarga. Ingatan buat semua dan diri sendiri, kelekaan kita mengundang bahaya buat diri kita sendiri. 
p/s- Berdoalah untuk Mesir dan Syria.
post sebelum ini-

SEMOGA MEREKA BAIK-BAIK SAHAJA


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Sabtu, 3 Ogos 2013

SEMOGA MEREKA BAIK-BAIK SAHAJA

Dua tahun yang lepas, aku kenali mereka di satu sudut dunia yang berada di celah-celah kesibukan masyarakat. Dalam usia yang masih mentah, mereka ditinggalkan tanpa insan bergelar ibu dan ayah. Namun, keprihatinan masyarakat telah memberi mereka peluang untuk punya satu cahaya dalam kehidupan. Syukur ya Tuhan, Kau pelihara mereka selayaknya yang mereka patut terima. Pernah aku berbicara tentang mereka dalam post INI dan INI JUGA. Kali terakhir aku menjengah mereka, aku kira kesemua mereka masih ada, tapi hakikatnya kebanyakkan anak-anak kecil ini tidak lagi berada di situ, diambil oleh keluarga angkat. Dalam bulan mulia ini, aku mohon semoga keadaan mereka baik-baik sahaja. Kerana sudah sekian lama aku tak dengar hilai tawa, usikan, kenakalan, kepetahan mereka. Benar aku rindu.. Pelihara mereka Ya Tuhan..
post sebelum ini-

4TH POST:BERZODIAK PULAK DAH RAMADHAN NI..


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...