Isnin, 16 Mei 2011

RESTORAN DALAM KEGELAPAN? MACAM MANA NAK MAKAN?!!

*alamak,dah terpost awal la plak.. haish~*
di Paris,sebuah restoran yang diberi nama Dans Le Noir(dalam gelap) menyediakan makan malam dalam kegelapan tanpa dapat melihat apa pun.Ia sengaja dilakukan bagi memberi satu pengalaman baru buat para pengunjungnya.



Pemiliknya,Edouard da Broglie,43 memberitahu idea ini memberi peluang kepada pengunjung untuk merasai sendiri keadaan orang buta yang tidak dapat melihat dunia terang. Namun, keselamatan pengunjung sentiasa diutamakan,sebelum masuk,pelayan akan memimpin pengunjung untuk duduk di kerusi kosong,menuang minuman dan memberitahu di mana letaknya gelas dan piring.Malah mereka juga akan membantu pengunjung yang ingin mencuci tangan dan ke bilik air..uii..dalam bilik air pun takde cahaya?haha..pandai-pandai la korang..



hingga ke akhir santapan pun,pengunjung tak tahu apa yang mereka makan kerana tidak dapat melihat apa yang terhidang..Hasilnya,pengalaman menarik itu membuatkan para pengunjung bersyukur kerana masih dikurniakan pancaindera yang sempurna..Alhamdulillah..

"dan Tuhan melahirkan kamu dari perut ibumu tanpa mengetahui apa pun. Dan(kemudian) diberinya kamu pendengaran,penglihatan dan hati SUPAYA KAMU BERSYUKUR (berterima kasih)"
[an-Nahl,78]

p/s:kat China pun ada jugak kan amik idea macam ni?
Link
post sebelum ini > APABILA ANIMASI MENJADI REALITI! )
terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

15 ulasan:

  1. This is news to me, never heard before of this place.

    BalasPadam
  2. Salam kenal,

    akak takkan masuk makan ..takkan! hehehe

    BalasPadam
  3. wah restorant macam ni pun ada juga ekk..
    ingatkan nak save budjet elektrik...
    rupanya supaya dpt pengelaman baru makan d restorant seperti ini..

    BalasPadam
  4. taktau kte mkna ape.scary lah!

    BalasPadam
  5. unik gler.. hehe
    p tmpat ni bahaya btul,jgn menjerit la klu ada tngan merayap kt badan.. hehe..

    BalasPadam
  6. pesona:SELAMAT HARI GURU JUGAK;D

    BalasPadam
  7. kak melur:awat kak?seram kan..saya pun..huhu

    BalasPadam
  8. abg rahmad:haha..kalo nak save bajet,tu restoran kedekot namanya..hihi

    BalasPadam
  9. baju kurung:tu la pasal..watnya bg mkn bnde yg euwww..haish~

    BalasPadam
  10. fizan:jgn biarkn hidup anda diselubungi misteri..hikhik~

    BalasPadam
  11. ibnushukran:wops!wops!!yg tu mmg bahaya..sumpah xnk masuk dah lpas tu..haha

    BalasPadam
  12. huhuhu ade jgk mcmni??? mcm2 laaa heehee tamo la glap2 bwtpee >.<

    http://yanadimple.blogspot.com/

    BalasPadam

terima kasih sudi komen..anda memang terbaik!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...