Khamis, 14 Julai 2011

BINCANG JUMAAT:BEZA NAFSU LELAKI DAN WANITA

assalamualaikum.. alhamdulillah kita dapat bertemu pada hari Jumaat yang kesekian kalinya. untuk BINCANG JUMAAT kali ini,saya ingin memenuhi permintaan sahabat saya,berkongsi sedikit ilmu untuk pengetahuan kita semua:)

kita selalu dengar orang cakap. Lelaki mempunyai 9 akal,tetapi hanya 1nafsu,manakala wanita mempunyai 9 nafsu dan 1 akal.. (ada yang cakap 7).. jadi,adakah benar kenyataan ini?



sebelum tu,kita kena tahu yang manusia mempunyai 4 unsur mutlak iaitu AKAL, NAFSU, ROH,dan JASAD yang menjadikan manusia itu mukallaf(wajib menyembah Tuhan dan mendirikan syariat-Nya)

tetapi hakikatnya,manusia hanya mempunyai 1 akal, 1 nafsu, 1 roh, dan 1 jasad.cuma setiap unsur ini akan Tuhan berikan kelebihan masing-masing berdasarkan anugerah Tuhan sesuai dengan manusia itu. contohnya Akal,akal satu tetapi kebolehan akal dalam bentuk IQ ada 6 kategori atau peringkat.

(1) Genius atau Abqari kekuatan berfikir yang luar biasa.
(2) Cerdik dalam 10 adalah satu
(3) Cerdik Biasa ramai
(4) IQ Biasa ramai didunia
(5) Bodoh
(6) Dungu

jadi,apa yang didengari selama ini adalah hanya unsur-unsur untuk mendidik manusia semata-mata, mungkin penyampaiannya sahaja yang kita susah nak faham,Samada kaum lelaki atau wanita,kedua-duanya mempunyai akal dan nafsu yang sama.hanya yang membezakan manusia adalah peringkat-peringkat anugerah Tuhan sahaja.

ini bermakna kenyataan tersebut tidak tepat.Kalau ada riwayat pun ianya adalah bersifat mendidik, nak menggambarkan bahawa wanita itu sepatutnya lebih menjaga diri/maruah mereka dari kaum lelaki. Itu maksud tersiratnya.Dan lelaki pula diperintah menggunakan akal mereka yang dikatakan 7 itu untuk menimbang baik dan buruk perbuatan mereka.Wallahu'alam..


terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

0 KOMEN TERBAIK!:

Catat Ulasan

terima kasih sudi komen..anda memang terbaik!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...