Jumaat, 8 Julai 2011

BINCANG JUMAAT:APABILA DIRI DIHINA

DIAM dan SABAR. Sememangnya susah dan sukar untuk kita lakukan apabila kita dihina, diumpat, dikeji, difitnah atau dimalukan lebih-lebih lagi di khalayak ramai,tetapi itulah yang sebaiknya kita lakukan.

ada beberapa perkara yang perlu kita tahu:

1.Orang yang menghina kita dengan menggunakan perkataan yang teruk (Contohnya bangang, bodoh, gedik dan sebagainya) sebenarnya sedang mendoakan keburukan itu untuk dirinya, suami atau isteri mereka, ahli keluarga, adik-beradik dan lebih parah lagi sebenarnya mereka mendoakan untuk anak-anak mereka. Nauzubillah..

2.Sebenarnya cacian dan hinaan yang dilemparkan itu adalah RAHMAT daripada ALLAH. Kenapa? Sebab setiap hinaan yang dilontarkan kepada kita adalah penghapus bagi setiap dosa-dosa kita semalam. Lebih beruntung lagi, kita akan dapat banyak pahala percuma. (Tapi dengan syarat kita kena sabar dengan apa yang berlaku)

3.Ingatlah bahawa ada HIKMAH di sebalik setiap dugaan dan cabaran yang kita hadapi. Sebenarnya Allah hendakkan hamba-Nya kembali kepada-Nya. Mengadu kepada-Nya lantaran sebelum ini kita semakin jauh, lalai dan lupa kepada-Nya.

4.Apabila kita difitnah, kita akan tidak dapat tidur malam lantaran memikirkan tentang fitnah yang dilontarkan kepada kita. Maka, kita dengan sendirinya akan bangun bertahajud setiap malam mohon kepada Allah agar diberi ketenangan, kemaafan dan keampunan dari-Nya sepanjang hidup ini. Kesan daripada itu (sentiasa bertahajud selalu), hati akan menjadi semakin tenang dan bahagia walaupun dikelilingi orang yang sentiasa mencari salah kita dan orang yang tidak mahu memandang wajah kita.

5.HIKMAH dan REZEKI yang melimpah ruah menanti kita di sebalik ujian tersebut. Contohnya Allah permudahkan segala urusan kita. Allah pertemukan kita dengan rakan-rakan yang mulia hatinya, rakan-rakan yang boleh membantu kita menjana ekonomi kita dengan lebih mantap, pasangan yang memahami dan menyayangi kita dengan sepenuh hatinya, anak-anak yang baik, keluarga yang memahami dan pelbagai lagi.

6.Kita juga akan menemui dan dapat menilai siapa sahabat kita yang sebenar dan siapa musuh kita. Cara dan gaya hidup kita pun mungkin akan berubah ke arah lebih baik dan lebih bermotivasi.

apa yang berlaku pada kita walaupun buruk pada pandangan manusia, namun sebaliknya pada pandangan Allah.

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

1 ulasan:

  1. Kadang-kadang semua hinaan,kejian mahupun fitnah itu adalah bukan semata-mata untuk menguji kesetiaan kita pada ALLAH, tetapi merupakan kerinduan ALLAH untuk berhubung dan bermesra dengan kita, jika kita memang dicintaiNya. Musibah dan masalah hidup itu seolah-olah "mengetuk" pintu hati kita untuk menyahut panggilan ALLAH untuk berserah diri, bersandar dan bermanja denganNya.

    ALLAH Maha Penyayang dan Maha Mengasihani. Dia cinta, rindu dan sayang kepada kita.Maksud ALLAH itu amat murni supaya kita turut meras cinta, rindu dan sayang kepadaNya juga. ALLAJ mengingati kita dan Dia juga mahu kita turut mengingatiNya.

    Oleh itu, sedarlah kita semua, dugaan bukan kebenciaan dan kemurkaan ALLAh tetapi sebaliknya membayangkan kerinduan dan kecintaan ALLAH kepada kita..


    Hanya satu ubat yang dapat mengubati apa2 penyakit pun, ubat itu ialah SABAR....

    BalasPadam

terima kasih sudi komen..anda memang terbaik!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...