Jumaat, 22 Jun 2012

AKAL SELALU LAMBAT MENGINGATKAN LIDAH

sesejuk malam ini rasa lain pulak. fikiran pun dah kembali ringan sedikit bila memikirkan hanya tinggal satu paper lagi untuk dijawab, kemudian kuatkan tangan dan badan pulak untuk kemas-kemas barang untuk balik kampung. semangat! kalau ada power macam dalam movie Harry Potter, i just say "barang, kemaskan diri anda sendiri, ceeeepppaatt jalan!" hahaha.. like a boss.. hahaha.. dah habis gelak?ok, kemas barang sendiri cepat! kembalilah ke alam realiti weh!
ok, lari topik sudah bhaa.. kadang-kadang tak perasan apa kita dah cakap kan? bila difikirkan balik, rasa macam tak patut pulak.. dan itulah situasinya, akal bekerja selepas lidah.. lidah potong turn akal mungkin.. ya, mungkin...
jadi, lidah... please! behave yourself! anda punca utama kepada pelbagai gejala,mengerti?! biar akal bertindak dahulu, barulah anda.. tapi andai akal memerintahkan kau bertindak untuk sesuatu yang buruk, cukup! jangan lakukannya.. lebih baik kau diam, daripada kau bertindak untuk keluarkan sesuatu yang negatif. tuanmu mahu menjaga hati ramai orang, tuanmu mahu cuba menjadi yang lebih baik, tuanmu mahu dia mampu menjaga hubungannya dengan manusia lain, tuanmu mahu dia sentiasa bersama naungan Pemiliknya, dan Pemiliknya sentiasa mahukan tuanmu bisa menjagamu sebaik-baiknya.

Dari Sahal Bin Sa’ad Radhiallahu ‘Anhu katanya: Telah bersabda Rasulullah (sallallahu alaihi wasalam): Barangsiapa yang dapat memberi jaminan kepadaku terhadap apa yang terdapat di antara dua janggotnya (mulut atau lidah) dan apa yang terdapat di antara dua kakinya (faraj), niscaya aku jamin baginya syurga.

cukup/s: maafkan saya andai saya pernah gagal menjaga lidah lembut tak bertulang ini. sekali lagi akal lewat memainkan peranan.

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

0 KOMEN TERBAIK!:

Catat Ulasan

terima kasih sudi komen..anda memang terbaik!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...