Khamis, 3 September 2009

LEARN AND KEEP IT IN YOUR HEART (1)

Assalamualaikum...
ok,lets see what i have learn and sometimes it related with our life...hmm..ok,lets start with
HISTORY..
disebabkan sejarah aku belajar dlm BM,so,kita discuss dlm BM ok?
emm..utk jwab dlm exam,cikgu ckap mest ada fakta,huraian dan contoh,so,lets check this out..
MySpace

FAKTA 1:
ok,first(eh,nie kan BI?hmm..)sesebuah empayar means sbuah kerajaan yg tertinggi n berdaulat yg
MENGUASAI WILAYAH2 LAIN...
HURAIAN:
dan,antara prasyarat utk menakluk ssebuah wilayah ialah dgn menggunakan strategi tersendiri..tau x apa?cara paling mudah utk menakluk ssbuah wilayah ialah dengan mengambil kesempatan keatas wilayah yg sedang mengalami pergolakan n masalah dalaman,like perebutan kuasa(politik)...
CONTOH:
Singapura(waktu tue berada dlm empayar Johor),berlaku perebutan kuasa dan takhta antara 2 orng putera Sultan Johor,iaitu Tengku Abdul Rahman(putera bongsu) dan Tengku Hussein(putera sulung)..so,ini adalah masalah dalamannya..ok,then Stamford Raffles yg diarahkan oleh Lord Hastings utk mencari pangkalan baru telah menyibukkan diri..sbb..dia nk Singapura laa,Singapura tmpat yg strategik..so,dia mulakan langkah dgn memujuk 2 beradik nie..dan akhirnya,pd 6 Februari 1819,dia telah mendapatkan perjanjian dr 2 beradik itu utk bertapak dan membina loji di Singapura..dan secara rasminya Singapura diserahkan kpd pihak British... dan Singapura terus dikuasai oleh British..ok,cukup sampai situ..
PERKAITAN:
ok,cuba teliti dan fikir..sgt berkait,andaikan Singapura ialah diri kita,2 beradik ini pula ialah iman dan nafsu yg telah hilang hala tujunya..tidak dipimpin,ini ialah masalah dalaman dlm diri kita! so, Stamford Raffles plak ialah syaitan dan iblis yg mengambil kesempatan di atas ketidakstabilan iman dan nafsu,sbb apa??sbb dia tahu SINGAPURA(diri kita)dpt memberi keuntungan kpdnya.. so,dgn langkah yg diambil,dia tlh membuatkan diri kita membenarkan mereka bertapak dlm diri kita,dan kesudahannya Singapura(diri kita)
DIKUASAI...nampak x??

FAKTA 2:
second,kekuatan sesebuah empayar bergantung kpd
KEBIJAKSANAAN PEMERINTAH DAN CARA PENTADBIRAN PEMERINTAH TERSEBUT...
HURAIAN:
seseorang pemerintah yg bijak akan manage empayarnya dgn cekap utk memastikan empayarnya tetap teguh dan tidak mudah ditumbang dan dia juga tidak digulingkan..
CONTOH:
Empayar China mencapai zaman kegemilangannya semasa pemerintahan SHIH HUANG TI.. cara pentadbirannya ialah dgn menyatukan wilayah2 di China,beliau juga telah melakukan rampasan senjata yg dimiliki oleh semua rakyat China..dan,beliau juga telah memerintah secara
LEGALISME(menguatkuasakan kepatuhan kpd undang2)...
Empayar Yunani,ISKANDAR ZULKARNAIN telah meluaskan taklukannya ke benua asia,menawan Asia Minor,menawan Parsi,Mesir,Lembah Tigris dan Euphrates dan Lembah Sungai Indus..fin..
PERKAITAN:
anggap diri kita nie Empayar China,(wlaupun kita bukan org cina),then utk mengukuhkan kedudukan kita,kita dah lantik pemimpin iaitu SHIH HUANG TI iaitu
AKAL kita..jd akal nie bertindak dgn menyatukan hati kita(wilayah2)utk pastikan empayar tak berpecah belah..pastue,akal rampas SENJATA iaitu SIFAT2 MAZMUMAH(x elok)drpd rakyat(anggota badan kita)..like mengumpat(pedang)dr LIDAH dan sebagainya...pemerintahan secara LEGALISME pula dpt kita tafsirkan dgn kepatuhan kpd perintah ALLAH..
kita beralih plak kpd Empayar Yunani,ISKANDAR ZULKARNAIN iaitu diri kita,akan cuba meluaskan pengaruh(bkan pengaruh politik tau!)iatu dgn cuba menyebarkan ajaran islam ini kpd masyarakat sekeliling...ok,leh terima x??

KESIMPULAN:
so,thats it..benda2 nie la yg bermain2 dlm otak aku masa ngah belajar
SEJARAH TAMADUN DUNIA DAN ASIA.. thanks a lot to ny teachers,EN.ROSLI AND PN.ZAINARITA..(^_^)!!
lepas nie byak lg yg akan aku pelajari,tp bkan sejarah jee yg dpt diaplikasikan dlm hidup kita,byak lagi subjek2 lain..hmm..nnt kita go trough satu2 ekk..

Hope lepas nie kita semua akan lebih success lagi bila kita lebih memahami ssuatu subjek dari aspek tersurat da yang tersirat...INSYAALLAH..MySpace
FIN
MySpace

terima kasih daun keladi,kalau suka,klik like bawah ni:)

0 KOMEN TERBAIK!:

Catat Ulasan

terima kasih sudi komen..anda memang terbaik!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...